Hlavní navigace

Egyptská digitální tma se prohlubuje, padl poslední velký ISP

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední větší poskytovatel internetu v zemi – Noor Group – uzavřel své mezinárodní kanály a většina Egypta je už definitivně odpojena od celosvětové sítě. Politická revoluce (snaha o svržení dlouholeté nadvlády prezidenta Mubaraka) přináší oběti na životech, ale krvácí také ISP. Noor Group vydržel o čtyři dny déle než hlavní čtyřka: Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt a Etisalat Misr.

Agentura Renesys, která se nejdetailněji sleduje tamní stav sítě, píše, že pod posledním ISP byla připojena také egyptská burza, Americká univerzita v Káhiře a další významné finanční podniky.

Noor GroupNoor Group zaříznul své cesty ven (Telecom Italia a Flag), zdroj: Renesys

Svět nesmí do Egypta a Egypt nesmí do světa. Obyvatelům ještě zbývá vytáčené připojení (dial-up) a satelitní internet. Už stačil reagovat i Google, který společně s Twitterem a SayNow (koupen Googlem minulý týden) zpřístupnil službu speak-to-tweet. Egypt sice nesmí na Twitter, ale občané mohou zavolat na několik telefonních čísel, nechat vzkaz a ten je pak na mikroblogu dostupný zbytku světa. Pokud vás situace v zemi zajímá, poslechněte si nahrávky zde.

Zdroj: Renesys

Autor článku