Hlavní navigace

EHW oficiálně 15. na světě

10. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dnešku drží EHW OC Team oficiálně 15. místo celosvětově v 3DMark Vantage, v ČR určitě první. Mohlo to být ale ještě daleko lepší, kdyby nám Futuremark uznal alespoň jeden z tří dosažených lepších výsledků. Už předevčírem jsem vám v aktualitě ukazoval, jak jsme dosáhli 31 209 bodů v 3DMark Vantage (odkaz na výsledek online na webu Futuremarku) a s vypnutou GeForce PhysX pak 25 140 bodů (odkaz na databázi Futuremarku).

První zmíněný výsledek by nás vynesl na 1. místo celosvětově, před overclockery jako Kingpin či Shamino. Kvůli GeForce PhysX se však toto skóre nepočítá. V noci, kdy jsme nahrávali výsledky do databáze, jsme však zjistili, že se nepočítá ani ten nižší výsledek bez PhysX, který by nás řadil na místo jedenácté. Nebyl totiž dosažen s Futuremark approved ovladačem, což v případě společnosti Nvidia a karet GeForce GTX 280 znamená až ne zrovna nové ForceWare 177.35.

Dobře, čtvrtek tedy patřil znovu Striker II Extreme a třem Asus GeForce GTX 280 TOP, tentokrát v kombinaci s ovladačem 177.35. S procesorem Core 2 Extreme QX9650 jsme už na odzkoušené frekvenci 5,13 GHz zkoušeli najít optimální nastavení časování pamětí.

Vyzkoušeli jsme čtvery různé paměťové moduly, abychom se nakonec vrátili k předchozím 2× 1 GB Kingston DDR3-1800 CL9 a utvrdili se, že v desce ani jedny z modulů DDR3 nefungují na parametrech, jež jejich výrobci uvádí na štítku. Po dopoledním ladění a laborování s pamětmi se podařilo snížit pouze parametr CAS Latency na 8 a tentokrát již s approved ovladačem 177.35 projet kompletní 3DMark Vantage.

Ovladač 177.35 neobsahuje podporu pro GeForce PhysX (i proto jeho výsledky Futuremark uznává), nám se poštěstilo i s ním PhysX zapnout a tedy s approved ovladačem docílit 30 100 bodů. Sami vidíte, že tento ovladač dává se 3-way SLI o nezanedbatelných 1000 bodů méně ve Vantage Performance, v Crysis na high nastavení kleslo ze 114 na 104 fps.

Výsledek s vypnutou PhysX činil 24 075 bodů. To nás zařadilo na 15. místo v celosvětové síni slávy Futuremarku pro benchmark 3DMark Vantage v základním nastavení Performance). To vzhledem k silné konkurenci (Vantage už je na světě nějaký ten pátek, námi trápený hardware také, a tak už bylo mnoho OC show, kde bylo možno dobrých výsledků dosáhnout) není vůbec špatné, pro nás je to ale přece jen až čtvrtý nejvyšší výsledek, kterého jsme dosáhli.

CS24

Pokud by Futuremark zpětně udělil status "approved" ovladači ForceWare 178.13 WHQL, posuneme se na místo jedenácté a budeme litovat, že jsme ještě s tímto ovladačem nestihli udělat testy s CAS Latency 8 (místo 9, pomůže asi 90 bodů a tedy do první desítky) či ne vždy úplně stabilním Command Rate 1T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku