Hlavní navigace

Ekonomická krize: Seagate, nVidia

16. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší výrobce disků i další IT firmy hromadně propouští, Nvidia zase předem přiznává špatné finanční výsledky. Ale popořádku.

Seagate nespojuje propouštění přímo s ekonomickou krizí, ale prostě se sníženou poptávkou o své produkty, každopádně propouští celosvětově 6 % zaměstnanců. To dělá 2950 lidí z celkových 54 000, z toho 800 přijde o práci v USA. Manažeři a CEO společnosti navíc budou mít platy sníženy o 25 %. K tomu přičtěte výměnu CEO před pár dny, na svou pozici se po čtyřech letech vrací Stephen Luczo.

Seagate uvádí, že vyhazovy zaměstnanců ušetří 130 milionů USD ročně a snížení platů dalších 80 milionů USD. Propouštět bude i konkurence: u Western Digital to bude 5 % zaměstnanců.

Šetří a propouští i další společnosti, velmi radikálně třeba Motorola (dalších 4000 lidí v lednu), dále třeba Autodesk (750) či Oracle (500). Snad jediná pozitivní zpráva přišla od IBM, která ve státu Iowa vybudovala nové technologické centrum a práci získá až 1300 lidí.

Sídlo společnosti Nvidia v Santa Claře

Velmi citelně se krize promítla na hospodaření výrobce grafik GeForce, společnost Nvidia. Ta snížila své odhady na zisk o 40–50 %. Mezi důvody patří snížená poptávka u koncových uživatelů a také redukce skladových zásob u partnerů Nvidia a celého řetězce společností zapojených do prodeje PC. CNET odhaduje, že jestliže Nvidia utržila ve svém fiskálním Q3 (srpen až říjen) skoro 900 milionů USD, tak ve svém Q4 (pozor: listopad, prosinec, leden) utrží jen něco mezi 449–538 miliony USD.

Definitivní čísla Nvidia zveřejní 10. února. Jen-Hsun Huang, CEO společnosti, údajně ujistil své zaměstnance, že k propouštění nepřikročí a věří, že Nvidia má technologie a produkty, které jí v dalších měsících pomohou k lepším výsledkům. V to samé zřejmě věří zatím Intel, který na tržbách za Q4 přišel dokonce o dvě miliardy USD, jelikož k takovým dramatickým propouštěním jako v roce 2006 (10 000 zam.) a 2001 (5000 zaměstnanců) zatím nesahá.

MMF24

Důvody jsou zřejmé, čtvrtý kvartál 2008 bude pro firmy daleko nejslabší za poslední dobu, ukazuje to třeba i predikce Gartneru. Optimističtější odhady věří v uklidnění situace během tohoto roku, trh se stolními PC však bude nadále klesat a výrobci hardwaru se tomu budou muset přizpůsobovat.

Zdroje: DailyTech, TGdaily, CNET (odkazy přímo v článku)

Autor článku