Hlavní navigace

EKWB představuje fullcover blok pro highendovou desku s Intel LGA 2011

12. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slovinskou společnost EK Water Blocks nemusím příznivcům vodního chlazení dlouze představovat. V portfoliu firmy najdete vše potřebné pro okruhy vodního chlazení – od bloků přes čerpadla až po radiátory. Na trh se nyní chystá nový fullcover blok určený pro základní desku Asus Rampage IV Black Edition.

EKWB EK-FB Asus R4BE

Vodní bloky, které chladí nejen procesory ale i napájecí kaskádu, případně i chipset, nejsou na trhu příliš rozšířeny. Pokud se přeci jen nějaký model objevil, byl zpravidla určen pro mini-ITX desky, které většinou trpí nadměrným zahříváním napájecí kaskády. Vývojáři z EKWB se ovšem zaměřili na high-endovou základní desku Asus Rampage IV Black Edition, která je určená pro procesory do socketu Intel LGA 2011.

Základna celého fullcoveru je vyrobena z mědi. Samozřejmostí je poniklování, které zamezuje vzniku galvanické koroze. Vrchní kryt si můžete vybrat buď průhledný polykarbonátový, nebo černý acetalový. Zhruba uprostřed krytu jsou otvory pro montáž fitinek. Blok chladí jak procesor, tak i napájecí kaskádu a jižní můstek. V místě nad procesorem jsou navíc do dna základny vyfrézovány jemné drážky, které usnadňují přenos tepla do chladicí kapaliny.

MMF24

V balení najdete kromě bloku také materiál pro montáž, teplovodivé podložky a pastu Gelid GC-Extreme. Novinku zařadil výrobce již do svého e-shopu. Cena se pohybuje v závisloti na zvolené variantě kolem 165 € (cca 4500 Kč), což je opravdu vysoká částka. Nevýhodou je kompatibilita pouze s jedním modelem základní desky, takže při upgradu budete muset pořizovat i nový blok. Kvůli tomuto omezení nejspíš většina uživatelé zvolí raději samostatné blok na procesor.

Zdroj: EKWB