Hlavní navigace

Elektronická trafika Publero míří na iPad. Vyzkoušeli jsme ji

6. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco na tabletech s Androidem můžete pomocí Publera číst noviny a časopisy již několik měsíců, na iPadu se tato aplikace objeví teprve v polovině tohoto dubna. Byť jsem měl k dispozici pouze beta verzi, bylo více než zjevné, že se vývojáři snažili předejít chybám, za které jejich aplikace na Androidu schytala pořádnou kritiku.

 

Při hodnocení čtečky Publero mne moje e-čtenářská zkušenost často sváděla k tomu, abych ji nemilosrdně srovnal s jinými časopiseckými řešeními – jmenovitě tím interaktivním od Adobe. Srovnání jsem se nakonec vyvaroval, a zaměřil se na samotné vlastnosti aplikace.

Publero pro iPad

Časopisy v Publeru se čtou na iPadu příjemně. Jde však jen o tisková PDF, interaktivní prvky v nich chybí

Na otázku „proč jen PDF, a ne interaktivní text?“ jsem si ale odpověď stejně našel. Důvodem je údajně zachování snadné přenositelnosti napříč platformami. I když to zní jako docela laciný argument, přesvědčilo mě résumé toho, kde Publero je (a bude) dostupné. Přesto si ale stojím za tím, že by tato aplikace mohla využít potenciál dotykového zařízení trochu lépe.

Platit půjde jen přes Apple

Rozhraní čtečky Publero je přehledné, svižné a černo-zelené vzezření mu jen dodává na moderním šmrncu. Potěšilo mne, že si s ním vývojáři skutečně vyhráli, a k jeho vývoji nepřistupovali á la „nějak to naportujeme z Androidu“. Subjektivně se mi rozhraní Publera ze všech čteček líbí úplně nejvíc.

Publero pro iPad

Publero má slušivý kabátek

Součástí čtečky je obchod, ve kterém lze nakupovat časopisy a noviny. Nákup periodik v Publeru na iPadu však naráží na platební systém Applu, který de facto představuje jedinou možnost, jak v aplikacích na jablečném tabletu nakupovat obsah. Pokud Publero znáte z webu, nemůžete tedy využít peněženky s kreditem, který jste si dobili.

Časopisy si nicméně můžete koupit z vašeho kreditu na webu a později si je do iPadu (bez nutnosti další platby) stáhnout. Zdali to funguje i opačně, tedy že si koupíte skrze Apple ID časopisy a ty pak budete mít i na webu, jsem zjistit nemohl. Aplikace totiž v době, kdy jsem ji zkoušel, nebyla ještě posvěcená Applem, a nefungovaly v ní tudíž In App nákupy.

Publero pro iPad

Obchod Publero. Apple aplikaci zatím neschválil, vidíte v ní proto jen bezplatné časopisy   

Co bych aplikaci vytkl, je velmi chabé nastavení. Naleznete v něm akorát možnost přihlásit se ke svému účtu na webu Publera a také správu knihovny časopisů. Volby nastavení textu v něm chybí a nenaleznete je ani po otevření některého časopisu. I když velikost samotného písma nelze (vzhledem k pevně dané sazbě PDF souboru) měnit, možnost změnit kontrast – třeba při čtení na slunci – bych jistě ocenil nejen já. Lepší čitelnosti dosáhnete jen přiblížením celé stránky.

Je libo na výšku, či šířku?

Pokud opomenu to, že nelze ovlivnit kontrast písma, čtou se časopisy v Publeru překvapivě pohodlně. Ovládání nijak „nedrhne“, vše je plynulé. Chvilku pouze trvá, než se vykreslí složitější struktury. To nicméně přičítám spíše stařičkému iPadu 1, a ne samotné aplikaci.

Publero pro iPad

U některých časopisů se po stranách zobrazují černé pruhy, nejde však o chybu aplikace, nýbrž formát PDF souborů, které vydavatelé do Publera nahráli

Zobrazení se mění v závislosti na natočení iPadu. Natočení na šířku se hodí pro velké obrázky (zobrazí se celá dvojstrana), při čtení si ale budete muset, alespoň na iPadu 1 a 2, text přiblížit. Na třetím iPadu se bude číst patrně o poznání lépe díky ostřejšímu displeji, nejnovější tablet od Applu ale nemám pro srovnání k dispozici. Při natočení na výšku se čte pohodlněji. Pokud máte dobrý zrak, nebudete text muset přibližovat. 

MMF24

Publero pro iPad

Zobrazení na výšku

Aplikace Publero mne (mile) překvapila a myslím, že průměrnému e-čtenáři nabídne vše potřebné. Časopisy se v ní čtou příjemně, je svižná a navíc má vzdušné a přehledné rozhraní. Pokud po oficiálním uvedení aplikace bude možné přenést nákupy z iPadu zpět do webového rozhraní, bude to velké plus pro uživatele.

Další fotografie

Publero pro iPad Publero pro iPad Publero pro iPad Publero pro iPad Publero pro iPad Publero pro iPad Publero pro iPad