Hlavní navigace

Duší Linux, vzhledem skoro macOS. Vyzkoušejte nový Elementary OS 5 Juno

18. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elementary OS je sice jen jednou z desítek (možná stovek) různých linuxových distribucí, přesto ale patří mezi ty zajímavější a řekl bych i snaživější. Ač jako mnohé další využívá základ Ubuntu (v tomto případně verze 18.04), tvůrci Elementary si vytvářejí i vlastní uživatelské prostředí Pantheon, kterým se snaží odlišit. Vzhled je kombinací Gnome Shellu (však také stojí na GTK3) a macOS s tím, že více se blíží jablečnému vzoru. Elementary dbá na detaily, aby systém a aplikace spolu ladily a nevypadaly jako poskládané z různých zdrojů. Výsledek vypadá hezky. Čerstvá verze OS 5 Juno právě vyšla (stahujte na elementary.io) a po dvou letech od verze Loki přináší dost zlepšováků a novinek.

Nastavení systému
Nastavení systému
Epiphany se synchronizací
Epiphany se synchronizací
Hlavní nabídka
Hlavní nabídka
Terminál
Terminál
Soubory a dlaždicování oken
Soubory a dlaždicování oken
Funkce PIP
Funkce PIP
Přihlašovací obrazovka
Přihlašovací obrazovka

Juno opravuje chyby, zlepšuje výkon, uvádí novou sadu ikon, zvuků a barevných palet. Systém se umí lépe přizpůsobit hiDPI displejům, má bohatší možnosti nastavení a upravené výchozí aplikace. Podporuje noční režim s utlumeným modrým světlem, okna se lépe přichycují ke stranám obrazovky a jiným oknům.

Hodně se povedla funkce PIP. Zatímco v jiných systémech můžete do malého okénka pustit videopřehrávač, v Elementary si pomocí zkratky Win+F zvolíte libovolný region, který se v okénku zobrazí. Funguje to ve všech aplikacích a nemusí to být jen video.

TIP: Malý krok pro lidstvo, velký skok pro Linux. Steam na něm rozjede hry pro Windows

KL24

Nový je obchod se softwarem, přes který je možné získat aplikace zdarma i za peníze. Poplatky jsou ale dobrovolné a jejich výši si můžete zvolit sami (třeba i snížit na nulu), stejný model ostatně Elementary praktikuje i při stažení celého systému.

Prohlížeč Epiphany postavený na WebKitu nově podporuje synchronizaci (skrz Firefox Sync). Editor Code je ještě schopnějším nástrojem pro vývojáře. Zcela nová je aplikace pro snímání screenshotů. V Terminálu lze měnit barevné motivy. Hudební přehrávač má nový vzhled. Kompletní seznam změn najdete v blogovém zápisku tvůrců.

Byl pro vás článek přínosný?