Hlavní navigace

Elon Musk chce dát (a už dává) voličům Trumpa každý den milion dolarů

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Elon Musk byl o víkendu na shromáždění na podporu Donalda Trumpa. Zde slíbil, že každý den až do konání voleb dá jednomu voliči milion dolarů. To je zřejmě protizákonné a guvernér Pennsylvánie vyzval policii, aby s tím něco udělala.

Akce se konala v Harrisburgu (Pennsylvánie) a pořádala ji organizace America PAC, což je vlastně politická divize Muskových firem. Již zde předal Musk peníze jednomu z účastníků a dalšímu pak v neděli na akci v Pittsburgu. Volby se konají 5. listopadu, Musk tedy hodlá rozdat 17 milionů.

Muskovou podmínkou je, že musí jít o registrované voliče, kteří žijí v některém ze sedmi tzv. swingových států. To jsou státy, kde pravidelně není jistá výhra ani jednoho z kandidátů a právě na nich závisí, kdo se stane novým prezidentem. Jde o Arizonu, Georgiu, Michigan, Nevadu, Severní Karolínu, Pensylvánii a Wisconsin.

Další podmínkou je podpis jeho petice, která zní: „První a druhý dodatek zaručují svobodu slova a právo nosit zbraně. Podpisem níže se zavazuji podporovat první a druhý dodatek.“ Milion dolarů dostane každý den jen jeden, ale za podpis petice dá Musk 100 dolarů již každému registrovanému voliči.

Elon Musk dává milion dolarů voličům

Elon Musk dává milion dolarů voličům

Autor: America PAC

Musk tímto ale možná porušuje zákon. Guvernér Pensylvánie (za Demokratickou stranu) vyzval policii, aby jeho slib rozdat voličům peníze prošetřila.

„Je federálním zločinem platit lidem s úmyslem přimět je nebo odměnit je, aby odevzdali hlas nebo se nechali zaregistrovat, což je trestný čin, který se trestá vězením. Zákaz se nevztahuje pouze na peněžní výdaje, ale také na cokoli, co má peněžní hodnotu, jako je alkohol nebo loterie, uvádí se v manuálu ministerstva spravedlnosti o volebních zločinech.“

WT100

Elon Musk již dal na kampaň Donalda Trumpa 75 milionů dolarů v rámci kampaně America PAC. Kromě něj přispěli i bratři Winklevossové (ti stojí za vznikem Facebooku, o což se dlouho soudili z Markem Zuckerbergem) či známý investor a spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel.

Zdroj

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.