Hlavní navigace

Elon Musk právě oznámil spuštění Starlinku pro Ukrajinu

27. 2. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Několik hodin po žádosti Ukrajiny oznámil Elon Musk spuštění satelitního internetu Starlink pro tuto zemi. O službu jej požádal přímo ukrajinský ministr pro digitalizaci.

V Rusku zatím Starlink dostupný není.

Musk spuštění Starlinku pro oblast Ukrajiny oznámil jen odpovědí na tweet vicepremiéra Ukrajiny a ministra pro digitalizaci Mykhaila Fedorova, který jej o to žádal s poukazem na probíhající válku a okupaci. Terminály mají být již na cestě do země.

Vypadá to, jako by si Elon jen přečetl žádost, schválil ji a rovnou poslal balíky s parabolami. Takto jednoduché to ale zřejmě nebylo. Povolení v USA měla vyjednávat velvyslankyně Ukrajiny Oksana Markarova.

https://twitter.com/elonmusk/status/1497701484003213317

V případě poskytnutí konektivity ostrovům Tonga po tsunami to bylo kvůli postavení satelitů složitější, ale nad Evropou je pokrytí hustší. Satelity lze ostatně sledovat třeba na webu satellitemap.space. Celkem je veřejná beta Starlinku aktivní již asi v 28 zemích.

KL24

Objednávka Starlinku na Ukrajinu Objednávka Starlinku na Ukrajinu zatím neprojde

Pokud byste však nyní na webu Starlinku zadali nějakou ukrajinskou adresu, budete ještě odkázáni na zaplacení depozitu a vyčkání do příštího roku. Dá se odvodit, že Musk nyní posílá terminály jako cílenou pomoc. To může znamenat zajištění konektivity a připojení k celosvětové síti i v případě přerušení pozemních telekomunikačních sítí.

zdroj: Elon Musk na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.