Hlavní navigace

Elon Musk chce zachytávat část rakety do obří sítě na plující lodi

23. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to dva týdny od startu rakety Falcon Heavy. Společnost SpaceX včera vypustila běžnější Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu další satelity. Dva z nich mají být součástí celosvětového poskytování připojení k internetu vlastní společnosti Starlink, třetí je španělskou družici PAZ. Mimochodem Muskův internet bude zahrnovat celkem asi 12 000 satelitů.

Elon Musk by rád vesmírné lety zlevnil, což znamená znovu využívat části raket. V tomto případě jde o zachycení aerodynamického krytu tak, aby šel znovu použít. Aerodynamický kryt tvoří dvě odolné části z hliníku a uhlíkových vláken. Zde je umístěn náklad, který by jinak start rakety nevydržel. Právě tento kryt je celkem drahou součástí celé rakety. Na oběžné dráze se obě části krytu oddělí, dojde k vypuštění nákladu a kryty se vrací na zem pomocí padáku

CS24

steven Foto: SpaceX

Podle plánů měla jedna část krytu dopadnou měkce na obří síť instalovanou na plující lodi. Elon Musk tuto loď pojmenoval Steven. Věci ale nedopadly úplně podle plánu a kryt rakety přistál na padáku několik set metrů vedle. Podle Muska však ani nárazem o hladinu k žádnému většímu poškození nakonec nedošlo.

musk-steven foto: SpaceX

Do sítě by se i tak podařilo zachytit jen jednu polovinu krytu, stále jde o pokusy a pokud by vše fungovalo, zřejmě by vedle sebe pluly lodě dvě. Úspěch ze synchronizovaného přistání bočních raket Falconu Heavy se zatím nezopakoval.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.