Hlavní navigace

Elpida a Nanya budou jednat o sloučení

26. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonský výrobce DRAM čipů Elpida Memory začne dle zpráv agentury Reuters (citující japonské Nikkei) v lednu se svým protějškem z Tchaj-Wanu Nanya Technology jednat o potenciálním sloučení. Výrobci DDR3 čipů totiž bez rozmyslu navyšovali výrobu tak dlouho, až vyrobili čipů moc, následně padla jejich cena a teď je většina z nich ve ztrátě. Např. Micron již ohlásil ztrátu 187 milionů amerických dolarů za první čtvrtletí fiskálního roku 2012. Opakuje se tak situace, kterou jsme naposledy zažili u DDR2.

Samotná Elpida s tržním podílem 12,1 % má od konce září úrokované dluhy ve výši asi pěti miliard amerických dolarů. Nanya je s tržním podílem dokonce až pátá s pouhými 3,6 %. Obě společnosti sice zprávy o jakýchkoli jednáních popřely, Elpida tvrdí, že jedná s bankami a investory o půjčkách na pokračování běžného provozu, ovšem tato situace není dlouhodobě udržitelná, to musí být oběma výrobcům jasné. Samsung se svými 45 % tržního podílu dlouhodobě ostatní výrobce utlačuje, Hynix s víc jak pětinou trhu také drobnější konkurenci nepomáhá.

Faktem je, že Elpida a Nanya společně vedou několik soudních sporů o patenty a to, že každý má továrny jinde, je také nevýhoda. Avšak tím spíše je jasné, že pokud se společnosti dohodnou a zfúzují, odpadne jim naopak se soudy starost (která samozřejmě také není zdarma). Dle odhadů by zabralo seřízení strojů, případně prodej starého vybavení z hirošimské továrny Elpidy a přesun větší části výroby na Tchaj-wan (čímž se vyhnou silnému jenu) asi celé jedno čtvrtletí. Každopádně není třeba připomínat to, že když si výrobci přestanou konkurovat mezi sebou a posílí se proti ostatním rivalům, rozhodně jim to neublíží. Lze tedy předpokládat, že i přes odmítavá stanoviska obou k jednáním dojde, k čemu dospějí nám řeknou příští měsíce.

KL24

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku