Hlavní navigace

Elpida má 2,5GHz DDR3

27. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elpida se pochlubila, že již má první vzorky DDR3 DRAM čipů vyrobených novým 50nm postupem. Ty dosahují rychlostí, které dosud zvládaly pouze paměti GDDR3, mají ale daleko nižší spotřebu. Výrobcem udávaná maximální frekvence je 2,5 GHz (fyzická 1,25 GHz) a k napájení stačí napětí 1,2 V.

Aby ale nedošlo k mýlce, nízké napětí se s největší pravděpodobností týká provozu na frekvencích 800 nebo 1066 MHz. Pro dosažení vyšších taktů lze paměti samozřejmě napájet také dle JEDEC standardů DDR3L (1,35 V) a DDR3 (1,5 V). Oproti současným overclockerským DDR3 modulům je ale 2,5 GHz při 1,5 V stále pěkný výsledek. Elpida udává plochu čipů 40 mm2, bohužel nezmiňuje jejich kapacitu. Rozjezd masové výroby je plánován na počátek příštího roku.

MMF24

Rychlé operační paměti málokdy přinášejí výrazný nárůst výkonu, procesory Core i7 od Intelu se navíc od potřeby rychlých DDR3 modulů oprostily použitím tříkanálového řadiče. To ale zdaleka neznamená, že po rychlých DDR3 čipech nebude poptávka. ATI už před několika měsíci prozradila svůj záměr používat DDR3 jako grafickou paměť pro Radeony, jakožto levnější a úspornější náhradu GDDR3. Bohužel nelze s jistotou říci, zdali DDR3 podporují i jiná grafická jádra než RV730, ale dá se předpokládat, že v příštím roce se DDR3 stanou standardní výbavou grafických karet nižší třídy.

Zdroj: X-bit labs, Elpida

Autor článku