Hlavní navigace

Enermax Aurora Micro Wireless: Bezdrátová klávomyš

22. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítač je zkrátka třeba něčím ovládat a od nepaměti k tomuto úkonu slouží kombinace myši a klávesnice. Letošní CeBIT však ukázal mimo jiné i celou řadu zajímavých klávesnic, které se snaží obě zařízení skloubit dohromady. Většinou se jednalo o levné plastové klávesnice s integrovaným touchpadem, které do honosnějšího prostoru, jakým váš obývací pokoj bezesporu je, zapadne, asi jako tlačenka s cibulí na recepci u presidenta.

Naštěstí se mezi vystavovateli našel i Enermax se svou klávesnicí mini
Aurora Wireless. Nejen že se jí vyhnuly levné plasty a její tělo je z kartáčovaného hliníku,
ona je i velmi dobře uzpůsobena jako myš. Na její horní hraně najdete v
pravém rohu malý trackball s přesným laserovým snímáním a třemi režimy
citlivosti (400, 800 a 1200 dpi), v levém rohu pak dvě tlačítka doplněná
i kolečkem pro rolování dokumentů. I když se toto rozmístění může zdát
na první pohled trochu bizardní, hned jak klávesnici chytnete do ruky a
začnete s ní pracovat na sedačce, zjistíte, že je velmi praktické.

Rozložení kláves není zcela ideální, klávesnice navíc prozatím nemá ani
české popisky. Je asi jen otázkou času, než se taková verze v obchodech objeví, prozatím jsem ji ale nenašel. Na řadu tak bude muset přijít buďto paměť a psaní všema deseti, nebo klasické přelepky, které ale klávesnici trochu zhyzdí.

Rozložení levé strany je zcela v pořádku (odpovídá anglické klávesnici – dlouhý Shift bez zpětného lomítka), na pravé se ale
ruka designéra trochu vyřádila. Obzvláště enormně velký Enter je
impozantní. Také malý pravý Shift a umístění zpětného lomítka není
vyřešeno zrovna elegantně. Na druhou stranu je klávesnice při psaní
poměrně tichá a pro použití s HTPC má jednu nespornou výhodu – je
bezdrátová. Společně s klávesnicí dostanete dvojici napájecích AA baterií a malý adaptér do USB portu. Pokud nebudete klávesnici delší dobu používat, lze ji na spodní straně vypnout.

 

Samozřejmě žádné klávesnici dnes nesmí chybět celá plejáda multimediálních tlačítek, zvlášť pak v případě, že se jedná o klávesnici k HTPC. Na horní liště tak najdete sedm funkčních tlačítek pro ovládání hlasitosti, lupu, přechod na domovskou stránku nebo spuštění internetového prohlížeče, na F-klávesách pak ovládání WMC a nastavení citlivosti trackballu. Vše funguje spolehlivě, na 1200 dpi je ale trackball kvůli své rychlosti ale téměř nepoužitelný. Trochu škoda je, že Enermax nedodává ke klávesnici žádné ovladače, kde by bylo možné přesně nastavit chování tlačítek na horní liště. Takto jste odkázáni jen na jejich základní nastavení.

 

Jednoznačný dík patří Enermaxu za to, že se pokusil přijít na trh s luxusní klávesnicí kombinující v sobě i funkce myši. Provedení z kartáčovaného hliníku je velmi elegantní, na druhou stranu trochu těžké a hrany vás při delším používání mohou začít tlačit do rukou. Pokud si zvyknete na rozložení a opatříte si ji českými popisky (pokud se bez nich neobejdete), lze ji jako vhodný doplněk k elegantnímu HTPC jednoznačně doporučit. Bohužel Enermax je si jedinečnosti této klávesnice prozatím dobře vědom a nechá si za ni také řádně zaplatit.

Plusy a mínusy

+ kvalitní provedení
+ hliníkové proveden
+ funkce myši
+ bezdrátové provedení

 - rozložení pravé strany
- chybí české popisky
- chybí nastavení speciálních kláves
- vyšší cena

MMF24

Klávesnici do testu zapůjčil Enermax