Hlavní navigace

Enermax Eco80+ v minirecenzi: není Eco jako Eco

23. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Lákadla, vnější provedení, kabely

 

Společnost Enermax se už podruhé za sebou v očích čtenářů stala nejlepším výrobcem počítačových zdrojů (viz poslední vítězství, na stupních vítězů stanul dále Seasonic a Corsair), každý další produkt na téma PSU od této firmy má tedy v ČR zasloužený díl pozornosti. Jedním z těch novějších a současně cenově nejdostupnějších je řada Eco80+.

Evropské zastoupení tchajwanského výrobce nám k recenzi zaslalo takovou zlatou střední cestu: EES500AWT-01 je schopen, jak už název napovídá, dodávat kontinuálně pět set wattů. V řadě Eco80+ najdete dále ještě zdroje s výkonem 350, 400 a 620 W. Varianta, kterou jsme měli k otestování, se navíc honosila označením CrossFireX. To obnáší zřejmě nějakou certifikaci od AMD a vyzkoušení, pro jaké karty a jaké Multi-GPU konfigurace je zdroj s jistotou použitelný. Příslušná stránka na game.amd.com pro EES500AWT říká toto:

Produkt

Počet karet

ATI Radeon HD 4890 1
ATI Radeon HD 4870 1
ATI Radeon HD 4850 1
ATI Radeon HD 4830 2
ATI Radeon HD 4670 2
ATI Radeon HD 4650 2
ATI Radeon HD 4550 2
ATI Radeon HD 4350 2

 

U Eco80+ o výkonu 500 a 620 W existuje samozřejmě i varianta s certifikací SLI, o certifikovaných konfiguracích byste se dočetli na SLIzone. Probili jsme se první marketingovou vějičkou, bohužel to byla zároveň ta nejpraktičtější či nejrealističtější. Dál už chvílemi Enermax tak trochu perlí. Takže hlavní krásné samolepky z krabice pěkně pohromadě:

     

AMD Game Ready je zřejmě další zbytečné logo neříkající oproti existujícímu CrossFireX Certified nic užitečného, samolepka s certifikací 80Plus už je podstatně důležitější. Zdroj i na síti se 115VAC dokáže předvést účinnost 80 až 86 % při zatížení od 20 do 100 %.

Nejvíce matoucí je asi zelené logo Eco80+ s podtitulem Milujme naši Zem. Eco totiž neznamená nějakou zvláště ekologickou řadu, ale řadu ekonomickou. Se svou účinností těsně na 80 % totiž Eco80+ tvoří chvost nabídky Enermaxu. Tchajwanci mají v současnosti už většinou zdroje splňující alespoň 80Plus Bronze a nové Modu87+ potom s přehledem i 80Gold (na 230 VAC tyto zdroje dosahují v docela velkém rozsahu účinnosti nad 90 %).

Úsměvnou vlastností je Gaming Ready!, což obnáší kompatibilitu s Core 2, Core i7, Athlony a Phenomy. Nekompatibilita zdroje typu ATX s procesory by byla přinejmenším raritou. Zdroj svým filtrováním elektromagnetických vln splňuje normu CE EMC EN61204 a při teplotě do čtyřiceti stupňů Celsia je schopen provozu 24/7. Pod názvem SafeGuard se skrývá běžná sada ochran proti přehřátí, příliš vysokému napětí, proudu apod. (OCP, OVP, AC UVP, DC UVP, OPP, OTP, SCP & SIP), což má zřejmě na svědomí integrovaný obvod z následujícího obrázku:

Skoro všechny další úžasně znějící technologie (Magma Fan Inside, SpeedGuard, AirGuard) se týkají ventilátoru. Enermax Twister Magma umí při 1500 rpm 69,15 cfm (117,5 metrů krychlových za hodinu) a hlučnost z jednoho metru je přitom do 18 dBA. Enermax má pro své větráky z řady Twister patentovaná ložiska a zvláštně pokrocené lopatky ("netopýří křídla") mají zlepšit průtok vzduchu proti tradičnímu návrhu. Větráky Enermaxu jdou snadno rozdělat a vyčistit, ve zdroji se záručními pečetěmi to ale trochu ztrácí smysl.

Co přesně nám chtěl Enermax sdělit technologií AirGuard, to opravdu netuším, neboť podobný návrh mřížky i rámečku ventilátoru známe z mnoha dalších zdrojů. Aktualizace: Jedná se o prolis směrem dovnitř tak, aby došlo ke dokonalejšímu směrování vzduchu (takže stále asi nic převratného).

Mnohem užitečnější je specifikační štítek zdroje, správnost HTML podoby níže uvedené si můžete ověřit na fotografiích balení i zdroje samotného:

EES500AWT-01

Vstupní napětí (AC) 100–240 VAC, 50–60 Hz, aktivní PFC
(maximální operabilní rozsah: 90–265 VAC, 47–63 Hz)
Vstupní proud (AC) 7,5–3,5 A
Výstup (DC) Dle napětí 3,3 V 5 V 12V1 12V2 -12 V 5 Vsb
0,1–24 A 0,1–24 A 0,1–24 A 0,5–24 A 0–0,6 A 0–3 A
 Kombinovaný  130 W 456 W (38 A) 7,2 W 15 W
Celkový výkon 500 W
Špičkový výkon 550 W

 

Jak uvidíte za chvíli, zdroj se i uvnitř nápadně podobná zdrojům Liberty Eco, sdílí s nimi právě i výkonnostní specifikace. Jediným rozdílem je osazený ventilátor (díky nemuž připománá Eco80+ spíše dřívější zdroje Nexus) a modulární kabeláž u Liberty.

Tradiční slovníček    Účiník (power factor) a jeho korekce (correction, celá zkratka tedy PFC) je často nesprávně zaměňována za účinnost (efficiency). Co je účinnost, to určitě víte (nejjednodušeji, poměr mezi výkonem a příkonem), účiník je zase poměr mezi skutečným (ve wattech, W) a zdánlivým (ve voltampérech, VA) příkonem. Při korekci účiníku jde o to, aby se pro příkon zařízení tvářilo jako odpor (rezistor), tedy s účiníkem 1. PFC (korekce účiníku) má za úkol snížit emise harmonických složek snižujících účiník.
    Pasivní PFC je typicky realizováno pomocí cívky, aktivní PFC pak dvěma výkonnovými MOSFET tranzistory a řídící jednotkou (dioda, tranzistory). PFC se účastní i kondenzátor(y) a termistor. Ty vstupní proud upravují tak, že se jedná o téměř dokonalou sinusovku. Aktivní PFC je účinnější než pasivní, ale vzniká další vysokofrekvenční rušení, jež bývá ale zpravidla odrušeno.
   Pokud se někdo z vás náhodou ptá, co je to „Power Good signal“, tak vězte, že se je to signál, kterým zdroj počítači říká, že už je připraven a schopen napájet normálně (což není zcela okamžitě po zapnutí, ale typicky po desetině až polovině vteřiny). Power_Good (či Power_OK) tak chrání počítač proti práci s nesprávným napětí. Dříve se našlo pár výrobců, co i na tomto při výrobě zdroji šetřili, dnes už se snad jedná o samozřejmost.

Vnější provedení, balení, příslušenství

Jednotlivé parametry a přednosti vypsané na krabici Eco80+ najdete rozebrány jen o kousek výše, krabice je jednoznačně informativní, bohužel však také hodně plná marketingového balastu včetně matoucího ekologického ladění.

Příslušenství čítá šrouby pro uchycení, suché zipy pro správu kabelů, manuál a síťový kabel.

Vzhled zdroje majitele skříní s prosklenou bočnicí zřejmě nezklame. Matné černé provedení se zlatou mřížkou a vkusným specifikačním štítkem společně s pěkným opletením kabelů jednoznačně kvituji.

Kabely

Kabeláž čítá uspokojivý počet konektorů SATA a Molex, výkonu 500 W odpovídá i nabídka jednoho PCIe 2.0 (2×4 piny) a jednoho PCIe 1.0 (2× 3-piny) konektoru. Na rozdíl třeba od Arctic Cooling Fusion 550R nechybí ani konektory EPS12V pro procesory. Je dobré, že Enermax už upustil od nešikovného umístění všech SATA na jeden větvící se kabel a všech Molex na kabel další. Díky smíšenému osazení máte lepší možnosti návrhu vnitřního uspořádání komponent ve skříni.

1× ATX 24-pin (55 cm) 1× EPS 12V (či 2× ATX12V, 55 cm)

  1× PCIe 2.0 (45 cm)    1× PCIe 1.0 (45 cm)

  6× SATA (max. 75 cm)    5× Molex (max. 85 cm)

  1× FDD (75 cm)

Opletení kabeláže je pěkné, ale stejně jako u dalších zdrojů Enermax končí ještě daleko před konektory. To jednoznačně výsledný estetický dojem kazí.

 

Vnitřní provedení, hlučnost, chlazení

 

Vnitřní provedení

Opravdu mě potěšilo, že jsem po dlouhé době viděl vnitřní návrh zdroje, který nevypadal jako bezmyšlenkovité "co kam ještě musím vecpat" ale čistě a vzdušně. Žádné kondenzátory tentokrát ve spleti kabelů nekončí, Enermax čistotou návrhu boduje.

Zajímavostí je u zdrojů Enermax uchycení cívky. Namísto lepidla Enermax volí plastové stahovací pásky. Web JohnyGuru tento způsob tradičně kritizuje (třeba i kvůli proudění vzduchu), Enermax o něm mluví jako o přednosti.

Zdroji vévodí hlavní transformátor pro 12 V značky Rong Chyuan, což už je u Enermaxu tradice (a nikdo jiný tato trafa moc nepoužívá). Modelové označení je ale jiné než u testovaných Pro a Modu82+. Jediným rozdílem od vnitřní části zdrojů Liberty Eco je kromě ventilátoru a jeho napájení část s kabely: modularita u Liberty si žádá přidání rozvodné destičky.

Většina součástek pro filtrování a usměrňování je v Eco80+ naddimenzována či ve vyšším počtu než by bylo minimálně třeba. Větší integrovaný obvod, který je blízko rohu PCB, řídícím čipem pro PFC a PWM, jedná se o CM6802 od Champion Micro. Druhý podobný je onen slavný Safeguard, ve skutečnosti čtyřcestný monitorovací čip PS223 od tchajwanské Silicon Touch Technology Inc. (SITI). Na spodní části velkých pasivních chladičů se vyjímají dva výkonové tranzistory a usměrňovací můstek (pro 10 A).

Velký kondenzátor pro primární okruh je od Hitachi, zde můžeme být tedy asi v klidu. Sekundární tranzistory jsou od čínské CEC International Holdings Limited. Zde došlo k ušetření oproti třeba Pro a Modu82+, kde jsou japonské Nippon-Chemicon. Enermax ke kondenzátorům CEC nesahá poprvé a zatím nebyly u jeho zdrojů s CEC nějaké hlášené větší problémy, takže snad výrobce ví, co dělá. 

 

 

Hlučnost, chlazení

O ventilátoru Enermax Twister Magma použitém v této řadě zdrojů jsme si něco řekli už v první kapitole, po rozebrání zdroje je vidět, kam je vzduch směřován. Na dalších fotografiích vidíte dva pasivní chladiče a celkově čistý design umožňující dle mého soudu dobré proudění vzduchu a chlazení. Na rozdíl od Modu a Pro nelze sledovat otáčky ventilátoru, ten má čtyřpinové připojení pro PWM regulaci pouze do PCB zdroje.

Ve chvíli, kdy bylo na wattmetru 128 W, bylo velmi těžké chod větráku ve zdroji vůbec slyšet. Zastavil jsem další ventilátory testovací sestavy a teprve z asi 5 cm od mřížky něco málo slyšel. Otáčky ventilátoru jsou viditelně pomalé. Podobné to bylo i při zátěži procesoru (264 W).

Teprve když jsem zatížil procesor i grafickou kartu a na wattmetru byla čísla 500 W a více, začal o sobě větrák dávat vědět. Otáčky šly viditelně přes 1000 rpm, výsledkem byl zřetelně slyšitelný hlubší tón. Ze zdroje šel při zátěži dost teplý vzduch, na mřížce výfuku jsem naměřil bezdotykovým teploměrem 49 stupňů Celsia.

Zkušenosti s průběhem otáček potvrzuje i graf od Enermaxu:

Jelikož nemáme podmínky pro zajištění nízké hladiny hluku okolí (ambient), může být náš test pouze poslechový (subjektivní). Pro měření hluku ve speciální komoře se obraťte na tuto kapitolu recenze téhož zdroje na SilentPCreview, při nízké zatížení bylo naměřeno pro aktivně chlazený zdroj vynikajících 11 dBA. Tišší byl už jen Seasonic X-650, stejně tichý pak Nexus Value 430 a při nízké zátěži pak tento zdroj předčil i Enermax Modu82+ nebo Seasonic M12D a Nexus RX-8500. Při vyšší zátěži se aktuálně testovaný zdroj pořadím už trochu propadá.

 

Zátěžové testy a účinnost

 

Pro zcela přesný test zdrojů nejsme vybaveni, proto v této kapitole zatím pravidelně uvidíte takový spíše uživatelský test. Díky stále stejné sestavě a snahy nastavit na sledovaných komponentech také pokud možno stejné teploty se snažíme vytvořit určité hladiny reálné zátěže. Odběr sledujeme na wattmetru, je v něm tedy zahrnuta i účinnost zdroje. Sledujeme také stabilitu jednotlivých hladin napětí, přičemž zdroj ovlivňuje ponejvíce právě pět a dvanáct voltů. Hladinu 12 V jsme také schopni nejvíce zatížit.

Testovací sestava

  • základní deska Asus Rampage Extreme (Intel X48)
    • Load-Line Calibration zapnuta
  • procesor Intel Core 2 Extreme QX9650 (Yorkfield)
    • 11× 333 = 3674 MHz
    • C1E a EIST vypnuty
  • paměti Kingston 2× 1 GB Kingston DDR3-1800 (KHX14400)
    • 1333 MHz, 7-7-7-20-2T, Auto VDIMM
  • grafická karta Nvidia GeForce GTX 280, 1024 MB
    • 3D takty nastaveny na: 700/1506/2400 MHz (GPU/SP/mem)
  • chladič procesoru Evercool Buffalo
  • pevný disk Western Digital Caviar SE16 500 GB (WD5000KS)
  • optická mechanika Toshiba SD-H802A
  • operační systém Windows Vista Ultimate 64-bit
  • ovladače grafické karty Nvidia GeForce 180.43
  • zátěžový program Prime95 25.6
    • In-place large FFTs, 4 threads
  • zátěžový program Furmark 1.6.0
    • Xtreme Burning Test, 1920 × 1200 px, 4× MSAA, full-screen
  • utitily Asus PC Probe II, eVGA Precision 1.3.3 a RealTemp 2.7.x

Pro porovnání výkonu zdrojů a jejich efektivity jsme si zvolili referenční zdroj, který představuje Corsair TX650W. Pro zatížení jsme si zvolili celkem čtyři hladiny, reprezentující stav bez zátěže (idle), zatížení pouze procesoru a pamětí (Prime95 25.6, In-place Large FFTs, čtyři vlákna), zatížení pouze grafiky (Furmark Xtreme Burning Test) a maximální zatížení celého systému (Furmark + Prime95). Tyto čtyři typy zátěže se od sebe liší přírůstkem přibližně 130 W a testy dokážeme s poměrně malou chybou reprodukovat. Bohužel zatím v naší výbavě schází plynule řiditelný zátěžový regulátor.

Enermax Eco80+, 500 W Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 128 3,34 4,90 12,26 42 48
Prime95 (zátěž CPU) 264 3,33 4,90 12,15 69 48
Furmark (zátěž GPU) 409 3,33 4,92 11,98 44 93
Furmark + Prime95 546 3,31 4,90 11,98 71 93
Enermax Modu82+, 525 W Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 132 3,31 5,04 12,26 42 47 472
Prime95 (zátěž CPU) 267 3,30 5,04 12,26 69 47 478
Furmark (zátěž GPU) 410 3,31 5,04 12,21 43 93 736
Furmark + Prime95 538 3,30 5,04 12,15 69 95 1029
Arctic Cooling Fusion 550R Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 130 3,33 4,90 12,15 41 45
Prime95 (zátěž CPU) 267 3,31 4,90 12,04 68 48
Furmark (zátěž GPU) 425 3,33 4,92 11,82 44 94
Furmark + Prime95 561 3,31 4,94 11,70 71 95
be quiet! Straight Power, 550 W Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 135 3,30 5,06 12,15 43 48
Prime95 (zátěž CPU) 268 3,28 5,06 12,10 69 48
Furmark (zátěž GPU) 414 3,28 5,09 11,98 44 93
Furmark + Prime95 542 3,28 5,09 11,93 72 95
OCZ ModXStream-Pro 600 W Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 129 3,34 4,99 12,38 43 50
Prime95 (zátěž CPU) 265 3,31 4,99 12,32 69 50
Furmark (zátěž GPU) 412 3,31 5,03 12,10 45 93
Furmark + Prime95 546 3,31 4,99 12,05 72 95
Corsair CMPSU-650TX Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 130 3,33 4,92 12,04 39 47
Prime95 (zátěž CPU) 265 3,31 4,87 12,04 69 49
Furmark (zátěž GPU) 408 3,33 4,90 12,04 41 92
Furmark + Prime95 522 3,31 4,87 11,98 69 95
Enermax Pro82+, 425 W Wattmetr [W] 3,3 V 5 V 12 V CPU [°C] GPU [°C] rpm
Idle 128 3,34 4,90 12,26 42 47 519
Prime95 (zátěž CPU) 257 3,33 4,90 12,21 69 48 519
Furmark (zátěž GPU) 415 3,34 4,90 12,15 43 93 1149
Furmark + Prime95 521 3,33 4,90 11,98 76 95 1149

 

Absolutní (a ne jen komparativní) měření účinnosti zdroje udělalo sdružení 80plus, jehož prací jsou grafy v této kapitole. Nutno dodat, že měření probíhala na americké síti (115 VAC). V našich podmínkách (230 voltů) se efektivita zdroje obecně přibližně ještě o další dvě procenta zvedá. Napětí na 5V a 12V větvi při různých hladinách zátěže jsem u některých zdrojů kontroloval i multimetrem:

Multimetr
Enermax Eco80+, 500 W be quiet! SP, 550 W Corsair CMPSU-650TX
Wattmetr [W] 12 V 5 V 12 V 5 V 12 V 5 V
Idle 128 12,25 4,98 12,18 5,14 12,25 4,98
Prime95 (zátěž CPU) 264 12,23 4,99 12,15 5,15 12,23 4,99
Furmark (zátěž GPU) 409 12,09 5,02 12,08 5,18 12,09 5,02
Furmark + Prime95 546 12,07 5,03 12,06 5,18 12,07 5,03

 

Enermax Eco80+, 500 W

Eco80+ příjemně překvapil účinností kolem odběrů do 200 W, v tomto ohledu předčil o něco i Pro82+ (nejednalo se o verzi II s 80Plus Bronze). Směrem k vyššímu zatížení účinnost potom klesá a při nejvyšší hladině zátěže je horší než u "pouze" 425wattového Modu82+. Na druhou stranu je pořád lepší než u levného Arctic Cooling Fusion 550R (vyroben Seasonicem).

Pokud by vás zajímala účinnost zdroje při zátěžích pod 100 wattů, prohlédněte si velkou tabulku v recenzi na SilentPCreview.

80Plus.org měřilo starší verzi zdroje (či testovací vzorek) ještě bez větráku Twister Magma, účinnost (i pro 230 VAC) uvádí na svých stránkách i Enermax. Pozor jen na mohutně posunutou nulu pro osu y (účinnost) a nutno říct, že naše měření odpovídala spíše grafu z 80Plus (při vysokém zatížení je účinnost už tak tak na hranici 80 % a naopak při nízkém spíše lepší).

be quiet! Straight Power 550W (E6)

V našich vlastních testech předvedl Straight Power E6-550W jen lehce horší účinnost než třeba otestované zdroje Arctic Cooling Fusion 550R (elektricky údajně shodný s Corsairem VX450 a Antecem Earthwatts 500W, což jsou zase pro změnu OEM Seasonic podobné řadě S12-II) či Enermax Pro82+ 525 W. Na rozdíl od prvního jmenovaného ale neodpadl při nejvyšší zátěži a bude to možná také tím, že be quiet! naštěstí nepoužívá stejný marketing jako Arctic Cooling (označení jednotky špičkovým namísto trvalým výkonem). Nutno podoktnout, že opětovným přeměřováním zdroje Corsair TX650 jsem zjistil, že chyba mezi jednotlivými od sebe i týdny vzdálenými měřeními je zhruba dva watty.

Stabilita 3,3 a 5voltové větve je velmi dobrá, u 12V je to podobné jako třeba u Fusion 550R. Enermax Pro82+ (nebo samozřejmě silnější Corsair TX650) je na tom lépe.

Arctic Cooling Fusion 550R

Jelikož nemáme k dispozici zátěžovou sestavu, se kterou bychom byli schopni odebírat nějaké přesné hodnoty, musíme se spolehnout na relativní poměřování účinnosti zdrojů (viz výše zmíněná tabulka) a pak nezávislá měření sdružení 80Plus.org. Na webu 80Plus najdete otestovány už tři zdroje Arctic Cooling a tyto tři tedy získaly certifikaci 80Plus (AX-550T, Fusion 550RF a 550F). Testovaný 550R není určen pro jiné než 200–240V sítě a jelikož testování probíhá v Knoxville v americkém Tennesee, není mezi naměřenými. Nicméně věřím, že vnitřnosti zdroje ovlivňující účinnost jsou stejné a výsledky z 80Plus tedy i v tomto případě použitelné. Nakonec i naše měření potvrdila, že u zátěže blížící se maximálnímu výkonu zdroje (500 W) je účinnost už jen těsně nad 80 %.

Typická účinnost (při 50% zatížení) Fusion 550RF je dle 80Plus přesně 84,61 %, prrůměrná pak 82,74 %. Při příkonu 122 W a výkonu 101 W je to konkrétně 82,67 %. To je také odběr průměrného dnešního herního PC v idle. Znovu připomenu, že na naší české síti (230 VAC) bude oproti té americké (či japonské) účinnost o několik procent vyšší. To platí pro všechna čísla u všech zdrojů na 80Plus.org.

Enermax Modu82+ 525 W

 

Corsair CMPSU-650TX (referenční zdroj)

 

OCZ ModXStream-Pro 600W 

600wattový ModXStream mě velmi mile překvapil účinností při nízké zátěži (hodnota 129 wattů je druhá nejlepší po Enermaxu Pro82+, který to měl ale s max. výkonem 425 W výrazně jednodušší), při vyšší zátěžích je ModXStream-Pro 600W účinnější než Arctic Cooling Fusion 550R (alias Antec Earthwatts 500W), ale trochu méně účinný než Enermax Modu82+ 525W a výrazně slabší než Corsair CMPSU-650TX (Seasonic).

Stabilita 3,3 a 5V byla zcela v pořádku (tyto také zátěžová sestava až tolik neprověří), rozptyl na 12V větvi už byl dost velký (tu naopak prověřujeme docela mohutně). Skálopevnosti 12V větve 650W Corsairu (jediná větev pro až 52 A) tento zdroj ani omylem nedosahuje.

Zdroj: 80Plus.org (PDF)

Enermax Pro82+ 425 W

 

 

 

Verdikt

 

Další z recenzí zdrojů selským rozumem se chýlí ke konci a zbývá nad tímto počinem Enermaxu vyřknout ortel. Vlastnosti Eco80+ díky recenzi už snad plus minus znáte, pro naměření zvlnění a šumu bohužel nejsme vybaveni a budete muse hledat jinde. Hledání vám usnadní vnitřní shodnost s modelelem Liberty Eco, pro který existuje už více fundovaných recenzí než pro Eco80+.

Jak je na tom ale Eco80+ s cenou v porovnání s konkurencí i sourozenci od Enermaxu? Nejprve jsem doufal, že dostatek zdrojů pro srovnání najdu na Czech Computeru, ale bohužel jsem tam nenašel ani právě 500W Eco80+, pouze jeho kolegy:

  •     Enermax Liberty Eco SLI 500W     2499 Kč
  •     Enermax Pro82+ II 525W             2475 Kč
  •     Enermax Modu82+ 525W             2832 Kč

Zabrousil jsem tedy na Alfa Computer a ani tam nebyly všechny zdroje, které jsem hledal:

  •     Enermax Eco80+ 500W     2015 Kč
  •     Enermax Pro82+ 525W      2425 Kč
  •     Enermax Modu82+ 525W    2795 Kč

Všechny čtyři Enermaxy, jež jsem chtěl srovnat, jsem nalezl jen u TN Trade, kde byly shodou okolností ceny velice podobné Alfa Computeru. Následuje tedy mix zdrojů s cenami jak od TN Trade (Enermax, be quiet!, Seasonic), tak od Alfa Computer (ostatní značky):

  • Arctic Cooling Fusion 550R                  1244 Kč
  • be quiet! Straight Power E7-500W        2066 Kč
  • Corsair CMPSU-550VX                         1960 Kč
  • Corsair CMPSU-520HX                          2125 Kč
  • Enermax Eco80+ 500W                         2054 Kč
  • Enermax Liberty Eco 500W                    2459 Kč
  • Enermax Pro82+ II 525W                       2385 Kč
  • Enermax Modu82+ 525W                       2751 Kč
  • Fortron Blue Storm Pro 500W                 1530 Kč
  • OCZ ModXStream 500W                         1750 Kč
  • Seasonic S12II-500                                 2202 Kč
  • Thermaltake TR2 QFan W0194RE 500W    2065 Kč

500wattový Eco80+ je tedy naceněn adekvátně. Proč si to myslím?

  • AC Fusion 550R má horší kabeláž (chybí zcela EPS12V) a cena je za balení bulk, přesto v samotném poměru cena/výkon samozřejmě exceluje. Někomu nemusí sedět netradiční umístění ventilátoru.
  • Staight Power E7 ještě nikde moc recenzí nemá, tento zdroj je účinnější, ale po zkušenostech s E6 bych neřekl, že kvalitnější než Eco80+.
  • Corsair VX550 je testovanému zdroji podobný vůbec nejvíce, má lepší opletení, je levnější, ale asi nemá až tak tichý ventilátor.
  • Corsair HX520 je jen mírně dražší a kromě hluku ventilátoru v idle (ten je u HX520 také nízký, ale ne až tak nízký jako u Enermax Eco80+) se jedná po všech stránkách o lepší zdroj; příplatek je na zvážení.
  • Liberty Eco je to samé jako Eco80+, jen s o něco horším ventilátorem, ale také modulární kabeláží
  • druhá generace Pro82+ je účinnější než Eco80+ (80Plus Bronze), je o něco výkonnější, má více konektorů pro grafiky a jen nepatrně hlučnější větrák bez zátěže. Má také dražší kondenzátory. Příplatek je na zvážení.
  • Fortron Blue Storm Pro je o něco slabší na 12V větvích, nemá tak drahý a tichý ventilátor. Zato má podobnou účinnost, lepší opletení, nevím jestli právě zdařilé barevné provedení a o dost nižší cenu.
  • OCZ ModXStream je jako pětistovka dobrý zdroj, vnitřek není tak čistý jako u Enermaxu a ventilátor je také o něco hlučnější, mínusům odpovídá také nižší cena.
  • Seasonic S12II-500 je dalším velmi podobným zdrojem, není až tak supertichý bez zátěže jako Enermax Eco80+, ale zase splňuje 80Plus Bronze a mírně vyšší cena je tím omluvena.
  • TR2 QFan od Thermaltake se výkonem i účinností rovněž testovanému Enermaxu dost pobobá, jeho 14cm ventilátor je ale zaměřen spíše na dobré chlazení než na ultratichý chod.

Zkrátka a dobře, Enermax Eco80+ je zdrojem, který je ve všem průměrným, normálům a konkurenci se nijak nevymykajícím a jedinou výjimku tvoří velice tichý chod při typických zatíženích.

MMF24

Enermax Eco80+, 500 W

+ při nižší zátěži velmi tichý
+ dostatek konektorů, opletené kabely
+ splňuje požadavky na účinnost dle 80Plus.org
+ čistý vnitřní návrh

– účinnost už je dnes jen průměrná, při vysoké zátěži podprůměrná
– některé kabely by mohly být delší, opletení nesahá až ke konektorům