Hlavní navigace

Enermax Platimax: účinnost 95 % a certifikace 80Plus Platinum.

13. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdroje s platinovou účinností již představilo několik výrobců, ale vždy se jednalo pouze o jednotlivé kusy. Mnozí již při představení série MaxRevo tiše doufali, že některý z modelů by mohl dosáhnout na nejvyšší certifikaci, ale nakonec zůstaly „pouze“ zlaté specifikace. Na druhou stranu se zde vyskytl prostor pro spekulace týkající se skutečného nástupce série Revolution 85+ a nové modelové řady. Jak jinak by tato společnost dokázala, že je lídrem v oblasti počítačových zdrojů a nastolila tak standard, se kterým budou porovnáváni všichni ostatní?

A nakonec jsme se také dočkali, Enermax představil novou sérii zdrojů Platimax, které zvládají 80Plus Platinum levou zadní. Nejvýkonnější model z nové série totiž testovali na serveru Chiphell, kde dosáhl v 230V síti účinnosti 93,1 / 95,2 / 93,3 % při zatížení 20 / 50 / 100 %, takže o necelé 1 % mu unikla specifikace 80Plus Titanium.

Účinnost tohoto zdroje je vskutku fenomenální a ani při přetížení zdroje na 120 %, při nichž byl jeho výkon 1440 W, což je výrobcem udávané maximum, nepoklesla účinnost pod 91 %. Kdybychom tedy s trochou nadsázky tento zdroj považovali za 1400W, stále by splňoval podmínky pro označení 80Plus Gold.

Další předností této série je plně modulární kabeláž. Samozřejmostí jsou japonské kondenzátory schopné pracovat při teplotě 105 °C, které si usídlily na tištěných spojích zdroje. Čistotě DC signálu pak napomáhá technologie Copper-Bridge transmission array, která také zlepšuje celkovou stabilitu. A i nejslabší modely disponují čtyřmi 12V větvemi což u 500W zdrojů nebývá až tak obvyklé, zatímco na těch nejvýkonnějších jich můžeme nalézt šest.

O chlazení se stará dobře známý a prověřený 13,9cm ventilátor s ložisky Twister a také je zde technologie HeatGuard, která ponechá ventilátor v běhu až 60 s po vypnutí systému, což zvyšuje životnost i ostatních komponentů, jelikož nahromaděné teplo uvnitř skříně je odsáto pryč a zároveň se ochlazuje i samotný zdroj.

Celkem se dočkáme tří velikostí, lišících se pouze délkou. Klasický čtvercový obrys budou mít dva nejslabší modely s výkonem 500 a 600 W. O něco delší pak budou 750 a 850 W kusy a největší délky pak dosahují 1050 a 1200 W modely. Alespoň toto můžeme soudit z upoutávky na stránkách Enermaxu.

Se zdroj Platimax bude také dodáván 12cm větráček s LED podsvícením a
celá krabice je značně rozměrná. Za povšimnutí stojí také kryt s
výstupními konektory, který je přišroubovaný také uprostřed, kde je kryt nejvíce namáhaný, což zdroje MaxRevo nemají.

Na Chiphellu získal Enermax Platimax 1200 W prvenství mezi dosud testovanými zdroji, ale k dokonalosti dle tamních redaktorů chybí lepší upevnění některých chladičů, optimalizace 5V signálu na stejnou úroveň jakou má 3,3V signál.

KL24

Bohužel zatím nebyla zveřejněna cena těchto „platinových“ zdrojů, ale jak už je u Enermaxu zvykem, za kvalitu si rád nechá zaplatit.

Zdroje: TechConnect, Enermax, Chiphell

Byl pro vás článek přínosný?