Hlavní navigace

Éra 8K v televizorech začíná letos. Poprvé se prodalo více 4K než Full HD

12. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle společnosti IHS Markit se ve třetím čtvrtletí roku 2017 poprvé prodalo více 4K televizorů, než těch s rozlišením Full HD. Odpovídá tomu i nabídka televizorů v obchodech, dokonce i u nás. 4K najdete i v poměrně levných řadách, navzdory chybějícímu obsahu. Ten se ale postupně objevuje, i když je to spíše díky technologii HDR. Právě ta je o něco větším lákadlem, než jen vysoké rozlišení.

4K dává smysl u velkých úhlopříček od 65" výše, což je mimo jiné oblast, na kterou se nyní hodlá zaměřit třeba Samsung. A v těchto velikostech se už dnes 96 % prodaných televizí týká rozlišení 4K.

samsung-ai-8k-upscaling foto: Samsung

Televizory s rozlišením Full HD jsou tu zhruba od roku 2006, 4K přišlo v roce 2012. Generační výměna trvá přibližně šest let a právě letos se očekává vstup 8K televizorů na běžný trh. Samsung před pár dny ukázal svou 8K AI QLED TV, Sharp se 8K televizí pochlubil již minulé září na IFA. Sony prý chystá něco na tento rok a LG v rámci divize LG Display už má 88" velký 8K OLED.

Sharp 8K Sharp 8K TV (foto: Radek Kejduš)

Rozlišení 8K nabízí čtyřikrát větší plochu (při stejné velikosti pixelů) proti 4K a šestnáctkrát proti Full HD. Pokud se udrží trend (který trochu zpomaluje), tak bude docela běžné koupit si 8K televizi v roce 2024. Zatím ale nevíme, jaká druhá technologie bude rozlišení 8K pomáhat. Full HD žádnou nepotřebovalo, neboť rozdíl byl patrný na první pohled. U 4K je to HDR (i když HDR není závislé na rozlišení, ale rozšíření by mohlo pomoci).

KL24

U 8K by to mohlo být třeba zlevnění velkých displejů, protože 8K dává smysl na opravdu větších úhlopříčkách. Což zase není příliš kompatibilní s panelákovými obývacími pokoji. Televizní vysílání v 8K má být realitou již na konci tohoto roku. Samozřejmě ne u nás, ale v Jižní Koreji u stanice NHK.

8k-broadcasting-samsung 8K vysílání přes Satelit (foto: Samsung)

Rozšíření by mohl přispět rychlejší internet a hodně lépe dostupného obsahu kvalitních služeb. 4K opravdu není potřeba na Barrandov. Již dnes by nebyl problém vysílat ani české sportovní přenosy ve 4K (v rámci IPTV některých poskytovatelů), ale mezi lidmi o to není zájem. Samsung v únoru testoval vysílání v 8K přes satelit ETRI Cheonnyang, na zemi jej přijímal na 85" QLED televizi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.