Hlavní navigace

Eric Demers prý míří do Qualcommu

17. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V úterý jsme vás informovali, že společnost AMD opustil jeden z nejvýznamnějších inženýrů podílejících se na návrhu grafických čipů, Eric Demers přezdívaný Sir Eric. Už tehdy se psalo, že jeho novým působištěm nebude Intel ani Nvidia (tyto dvě společnosti možná vylučovala konkurenční doložka). Magazín The Inquirer, známá to drbna technologického světa, údajně zjistil, kam Demers zamíří: do Qualcommu, kterého údajně AMD za konkurenci nepovažuje (navzdory tomu, že oba mají zájmy na trhu čipů pro tablety).

Nejmenovaný zdroj serveru dále sdělil, že Demers se s AMD rozchází v dobrém a že během jeho letitého působení v ATI a později AMD se ho několikrát pokoušely přetáhnout Nvidia a Intel. Nabídka od Qualcommu tedy musela být vskutku zajímavá.

Qualcomm je jedním z největších dodavatelů ARM SoC pro mobilní telefony a tablety. Pro své čipy Snapdragon si vyvíjí vlastní procesorová jádra (Scorpion, Krait) i grafické akcelerátory s názvem Adreno. Že lze písmena přeskládat a získat slovo Radeon, není náhoda. Když se totiž AMD v roce 2009 rozhodlo prodat divizi vyvíjející GPU Imageon, již získalo nákupem ATI, přihlásil se právě Qualcomm, který si do té doby Imageony licencoval.

CS24

Pokud by novým působištěm Erica Demerse nebyl Qualcomm, je velice pravděpodobné, že to bude některá z firem působících v oblasti grafických akcelerátorů pro mobilní zařízení. V takovém případě by to nejspíš byl někdo ze dvojice Imagination Technologies (alias PowerVR) či ARM (vyvíjí GPU řady Mali).

Zdroj: The Inquirer