Hlavní navigace

Eric Schmidt: Apple prohraje s Googlem stejně jako kdysi s Microsoftem

14. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eric Schmidt, výkonný předseda Googlu a bývalý šéf společnosti, se v rozhovoru pro Bloomberg rozpovídal mj. o aktuální situaci na trhu. Připomněl stav v 90. letech, kdy nástup Windows v podstatě zničil Apple. Microsoft získal dominantní podíl na desktopech a Apple se 10 let vzpamatovával, než uvedl úspěšné iPody.

Eric Schmidt
Eric Schmidt, výkonný předseda Googlu, foto: Google

Odehrává se obrovská změna platforem v rozsahu stejném jako před 20 lety – Microsoft versus Apple. A my teď dost jasně vyhráváme,“ řekl Schmidt a narážel tak na aktuální analýzy. Například podle agentury Gartner bylo v minulém kvartálu 72,4 % prodaných smartphonů s Androidem, zatímco iOS měl už „jen“ 14% podíl.

Rovněž zmínil, že Google se otevřením a „darováním“ Androidu vzdal tržeb z prodeje zařízení. Na druhou stranu má ale pod palcem reklamu, která bude v mobilních zařízeních stále posilovat. A čím větší tržní koláč Android uzme, tím více se mu bude dařit.

 

Schmidt znovu opakoval slova, že platformy a obsah mají čtyři klíčové hráče: Amazon, Apple, Facebook a právě Google. V budoucnu se k nim možná připojí i Twitter a videopůjčovna Netflix. S Microsoftem však bývalý šéf Googlu nepočítá.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?