Hlavní navigace

Ericsson ukázal budoucnost. Spojil komerční LTE s tím, které si vytvoříte doma místo Wi-Fi

30. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnosti Ericsson, Vodafone a Qualcomm jako první na světě otestovaly síť LTE-A kombinující licenční a bezlicenční pásma. Test proběhl u nizozemského Vodafonu, firmy pomocí technologie carrier aggregation spojily pásma 1800 MHz (o šířce 2× 20 MHz) běžně používané pro LTE a pásmo 5 GHz U-NII-1 (šířka 20 MHz), které jinak využívá Wi-Fi.

Ericsson RBS 6402
Ericsson RBS 6402 (foto: Ericsson)

Ericsson již loni otestoval novou síť LTE-U stojící výhradně na bezlicenčních pásmech, teď ji dokázal spojit i s běžnou komerční sítí kvůli navýšení rychlosti. V testu využil svou pikobuňku (malý vysílač) RBS 6402, na klientské straně bylo zařízení s modemem X12 od Qualcommu. (Takový bude ve Snapdragonu 820.)

 

LTE-U je velký příslib do budoucna. Pomocí zařízení o velikosti domácího routeru bude možné pokrýt domácnost mobilní sítí i v místech, kde venkovní vysílač od operátora nestačí. Nizozemský test sice ukázal, jak bezlicenční pásmo využít k rychlejšímu přenosu dat, díky VoLTE a ViLTE ale bude možné přes LTE také volat nebo psát esemesky. To je pro domácnost užitečnější služba, protože datovat lze přes Wi-Fi. LTE-U od operátora by bylo placené jako ve venkovní síti.

CS24

U nás Vodafone nabídl podobnou technologii před čtyřmi lety, tehdy ji nazval Vlastní 3G zóna. Malá femtobuňka připojená k internetu ale měla spoustu technických i legislativních nevýhod.

Zdroj: Ericsson