Hlavní navigace

ESA sleduje, jak uživatelé řídí AR.Drony. Z dat pak navrhne umělou inteligenci

18. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská kosmická agentura rozjela nový výzkumný projekt AstroDrone, do kterého se můžete zapojit i vy. ESA vydala novou hru pro iOS, se kterou můžete řídit kvadrokoptéry AR.Drone od společnosti Parrot. Funguje na principu rozšířené reality, simuluje přistávání vesmírné lodě nebo spojení s jinými objekty. Kromě aplikace a AR.Dronu tak potřebujete ještě značky, které budou sledovat kamery zabudované v kvadrokoptéře. Na displeji je pak vidět virtuální realita, simulace skutečné lodi.

" width="560" height="315" frameborder="0">

ESA chce na základě těchto dat vyvinout lepší autonomní řízení, přistávání a dokování lodí a využít je třeba k bezpilotním letům k ISS. Kvadrokoptéry mají samozřejmě za úkol pouze zjistit, jak by navádění prováděli lidé. Vrtulový pohon v tomto případě použít nelze, vždyť nejlepší helikoptéry mají dostup v jednotkách kilometrů a ISS obívá ve výšce 400 km.

Crowdsourcing dat ale pomůže agentuře rychleji otestovat řízení v různých situacích. ESA slibuje, že od uživatelů nesbírá data z GPS nebo kamer, zajímají ji pouze abstraktní údaje o poloze a změnách směru létajícího dronu. Konkrétně AR.Drone si už koupilo přes půl milionu lidí, takže ESA věří, že nashromáždí miliony naměřených hodin.

 

Zdroj: ESA, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?