Hlavní navigace

EU chystá novou směrnici: pro kyberzločince chce až pětileté tresty

13. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ministři vnitra členských zemí minulý týden projednávali detaily nové směrnice, kterou se chce zabývat Evropský parlament. Týká se kyberzločinu, jeho definice a výše trestu. Evropa se chce zbavit útočníků, kteří v poslední době čím dál častěji napadají informační systémy. Ministři vznik směrnice podpořili, teď se jej bude do legislativy protlačit parlament.

Podle webu Euractiv však návrh kritizují odborníci na bezpečnost, podle kterých by se EU měla více soustředit na to, aby kyberzločin pochopila a potírala.

Zákonů pro usvědčení pachatelů kybernetických trestných činů máme dost. Nemáme ale na jejich dopadení dost policistů ani organizací, které by mohly působit přeshraničně,“ řekl profesor Richard Clayton z Cambridgeské univerzity.

EU chce, aby pachatelé v případě méně závažných trestních činů napadení informačních systémů dostal trest odnětí svobody na minimálně dva roky. Při větších útocích a vytvoření botnetů až tři roky. Kvůli napadení důležitých objektů jako letiště nebo jaderné elektrárny by měli čelit až pětiletému trestu.

Originální zápis v angličtině si můžete přečíst na europa.eu (PPDF, od 18. stránky).

Zdroj: Euroactiv