Hlavní navigace

V EU se už nebudou moci prodávat halogenové žárovky*, zákaz bude platit od soboty

28. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od 1. září 2018 začne v Evropské unii platit nové nařízení 2015/1428 zakazující prodej neúsporných halogenových žárovek třídy C (a horších). Se zákazem se původně počítalo už na rok 2016, Evropská komise ale plán na základě zpětné vazby posunula o dva roky. Jde o součást dlouhodobé strategie EU vedoucí k úspoře energie. Již od září 2009 se nesmí prodávat žádné matné žárovky a klasické čiré wolframové žárovky v příkonem 100 W a více. Každým rokem se tento zákaz rozšiřoval na slabší typy žárovek až v září 2012 začal platit pro všechny. Na trh nesměly přijít nové žárovky, obchody ale mohly doprodávat ty staré. Klasické žárovky se nicméně stále prodávají, a to i nové. Výrobci našli soudně schválenou skulinku a žárovky mohou prodávat jako topná tělesa.

KL24

Dejte sbohem halogenu

Následně chtěla Komise zakázat i halogenové žárovky. Ty jsou o něco úspornější, ale stále energeticky neefektivní, protože se velké množství energie změní v teplo. Základní typy rovněž žhaví wolframové vlákno, vyšší svítivost nižší spotřebě ale způsobují halogenové plyny uvnitř baňky (brom, jód). Od soboty budou v EU zakázány. Existuje ale několik výjimek.

eu halogenové žárovky září 2018 Od září 2018 mají zákaz především klasické hruškovité halogeny, speciální žárovky v prodeji zůstanou
  • V obchodech se mohou doprodávat stávající zásoby halogenek.
  • Prodávat se mohou nové halogenové žárovky s infračerveným povlakem, výplní z xenonu nebo jinými technologiemi zvyšující účinnost na dosažení energetické třídy B či vyšší.
  • Zákaz pro třídu C a horší platí jen pro běžné všesměrové žárovky, typicky hrušky pro závity E14 či E27. Prodávat se nadále mohou halogenová svítidla třídy C se speciálními paticemi a určené ke směrovému osvětlení (reflektory).

EU vidí budoucnost především v LED žárovkách, stejně si to přejí i velcí výrobci v čele s Philipsem. Nutno podotknout, že pro domácí použití budou normy i nadále splňovat také kompaktní zářivky (CFL, lidově „úsporné žárovky“). Ty však trpí hlavní nevýhodou – pomalém náběhu. Na ně si ale úředníci nejspíš políčí kvůli obsahu rtuti.

Srovnání žárovek
Srovnání žárovek
Plán stahování klasických a halogenových žárovek v EU
Plán stahování klasických a halogenových žárovek v EU
Různé typy žárovek
Různé typy žárovek

Byl pro vás článek přínosný?