Hlavní navigace

EU se chce zasadit o 5G sítě. Do vývoje investuje 50 milionů eur

27. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Viceprezidentka Evropské komise Neelie Kroesová včera oznámila, že Unie investuje 50 milionů eur do výzkumu mobilních sítí páté generace. S těmi se počítá okolo roku 2020. Kroesová chce, aby se 5G jako první prosadilo v Evropě a aby bylo založeno na zdejším výzkumu. To sem naláká další investory, experty a také se tímto krokem vytvoří nová pracovní místa.

Internet
V roce 2020 bude podle Cisca Internet věcí čítat 50 miliard připojených zařízení

Opírá se přitom o odhady, že v roce 2020 bude mobilní provoz 33krát vyšší než v roce 2010 a množství dat, které projdou mobilními zařízeními, bude už v té době vyšší než na desktopových počítačích. Stále rost prodej chytrých telefonů a tabletů, ale velkou roli bude hrát i Internet věcí, drobné senzory a přístroje, které budou zapojeny do celosvětové sítě.

Unie podpoří například projekty METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud, Networking, COMBO, MOTO nebo PHYLAWS, které už dnes zkoumají možnosti post-4G sítí. V praxi dnes přitom nepoužíváme ani pravé 4G. Stávající technologie LTE s rychlostmi okolo 100 Mb/s se často označují jako pre-4G nebo 3.9G. Jako 4G chápeme až pokročilejší LTE Advanced (až 1 Gb/s) nebo WiMAX 2.

Kroesová také připomíná, že mezi roky 2007 a 2013 Unie investovala 700 milionů eur na podporu nových sítí, polovina z toho bezdrátových. Jedním z nejnadějnějších projektů je METIS, do kterého už EU napumpovala 16 milionů. Vědci chtějí přinést technologie, které zvýší kapacitu vysílačů až 1000krát, aby obsloužily více připojených uživatelů v jednu chvíli. Počítá se s tím, že k internetu se připojí až 100krát více zařízení, které si vyžádají až 100krát více dat. Zároveň ale chtějí úspornější sítě s desetinovou spotřebou energie a pětinovou dobou odezvy.

 

KL24

Na rozvoji sítí nové generace se kromě akademické obce zapojí i operátoři (British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefonica, Portugal Telecom), výrobci infrastruktury (Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Thales Communications), softwarové společnosti (SAP) nebo třeba automobilky (BMW).

Zdroj: EU

Byl pro vás článek přínosný?