Hlavní navigace

EU se zaměřila na dohodu Microsoft-Yahoo

17. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnosti Microsoft a Yahoo uzavřely koncem července dlouhodobou dohodu o spolupráci na poli internetového vyhledávání, jejímž hlavním cílem je společné tažení proti konkurenčnímu Googlu. Možný dopad na trh však ještě nyní musí prošetřit americké i evropské regulační orgány.

„Můžeme potvrdit, že jsme se účastnili debat s představiteli Evropské komise," uvedl ve středu Jack Evans, tiskový mluvčí společnosti Microsoft. Dodal také, že celá dohoda musí být přezkoumána také ve Spojených státech. Jednání s tamním ministerstvem spravedlnosti Microsoft zahájil koncem minulého týdne.

Microsoft samozřejmě věří, že nebudou zjištěna žádná porušení zákonů nebo jiná pochybení. Pak by mohlo k dokončení dohody dojít začátkem roku 2010. V případě, že by americká nebo evropská strana dohodu nepovolila, s největší pravděpodobností by z ní sešlo.

Stále tady však zůstává pověstná averze Evropské komise obecně vůči jakýmkoliv akvizicím či dohodám. Pominout samozřejmě nelze ani neustálé prošetřování každého významnějšího kroku Microsoftu i řadu opatření a pokut, které byly v tomto směru uděleny. Za všechny zmiňme spory o integraci přehrávače Windows Media Player nebo prohlížeče Internet Explorer do systému Windows.

MMF24

K tématu: Microsoft & Yahoo: Jak nekonečné eskapády vyústily v dohodu

Zdroj: InternetNews.com