Hlavní navigace

Eurocom M5 Pro: tenká stylovka s medvědím herním výkonem (recenze)

17. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Kanadský Eurocom, který pochází od čínského Cleva a je distribuován českým Goldmaxem, na našem trhu s drahými notebooky působí už několik let. Během poslední doby se výrobce naučil dělat i jiné notebooky než jen tlusté drahé skládačky s extrémním výkonem a zaměřil se na styl. Na trh tak před Vánoci přišel Eurocom M5 Pro, který nabízí špičkový herní výkon v tenkém a lehkém šasi.

Eurocom M5 Pro
Eurocom M5 Pro

Design

Design spojuje černý hliník a plastové prvky a vypadá velmi elegantně. Hrany jsou na rozích zkosené, zadní výdechy opatřeny decentním stříbrným rámečkem. Celomatný notebook tak sice nevyčnívá, ale dává najevo, že nejde o levnou záležitost.

Tloušťka 25 mm je velmi nízká, musíte si ale samozřejmě připočítat nožičky. I tak je ale Eurocom M5 Pro viditelně tenčí než třeba MSI GT72. Vzhledově nepřipomíná herní highend, spíše takovou vyšší-střední třídu.

Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro

Zpracování

Zpracování je převážně hliníkové, spojovací části jsou tvořeny plastem. Vše je matné. Plochy na notebooku se docela prohýbají, obzvláště víko. Je znát (nezbytné) použití tenčích materiálů, než je u herních notebooků za 50–60 tisíc korun nezbytné. Nic ovšem nepraská a slícování je dobré, takže na zpracování nemůžu nadávat. Klouby displeje jde otevřít na 125–130 ° a drží poměrně v pořádku i při zatřesení. Hmotnost 2,5 kg je na kategorii mimořádně slušná.

 

Specifikace

Notebook je široce konfigurovatelný, jak je u Eurocomu zvykem. Na stránkách Goldmaxu si můžete poskládat prakticky jakoukoli možnost, slevy jsou pak na hotové sestavy. Celkem podobný přístroj jako náš testovací má zalistovaný i Alza. Zajímavá je možnost osadit nejen GeForce GTX 970M, ale i 980M – což je ostatně důvod, proč jsem obdivoval tenké a lehké zpracování. 

Eurocom M5 Pro
displej 15,6" (1920 × 1080 px), matný IPS, 141 dpi
procesor Intel Core i7-4710HQ na 2,5 GHz (3,5 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 970M 3GB GDDR5
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)
přepínatelné - Nvidia Optimus
RAM 8 GB DDR3 1866 MHz
úložiště 120GB SSD (Crucial M500), 500GB pevný disk
optická mechanika
akumulátor 60 Wh
rozměry a hmotnost 385 × 271 × 25 mm, 2,5 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Realtek), 802.11n Wi-Fi (Realtek RTL8723BE), Bluetooth 4.0
USB 3× USB 3.0, 1× USB 2.0 (kombinovaný s eSATA)
čtečka karet 2×: MMC/RS-MMC, SD/miniSD
výstupy na monitory HDMI, 2× mini-DisplayPort
další webkamera, 3× 3,5mm jack, eSATA
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2014
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax ČR
cena 54 500 Kč (konfigurovatelná, různé akce, slevy...)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně najdete výdech chlazení okruhu procesoru, port HDMI, USB 3.0 a dva mini-DisplayPorty. Na přední straně najdete pouze osm malých kontrolek.

Na pravé straně máte tři 3,5mm jacky pro připojení zvuku (až 5.1), slot na SD karty, další slot na miniSD, dva porty USB 3.0, síťový konektor RJ-45 a slot pro zámek. Zadní strana obsahuje výdech chlazení grafické karty, zdířku pro napájecí adaptér a port eSATA kombinovaný s USB 2.0.

Máte tu Wi-Fi 802.11n, a to síťovku Realtek RTL8723BE a Bluetooth 4.0 + HS. Drátová síťovka je od Realteku, samozřejmě Ethernet 1Gb/s.

Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro

Klávesnice

S klávesnicí jsem byl nadmíru spokojen. Klávesy jsou hladké, hranaté a mají příjemný stisk. Podložka moc nepruží a dá se psát relativně tiše.

Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou přítomny v primární funkci, stejně tak kontextová klávesa. Pochopitelně nechybí numerický blok. Klávesnice je bíle podsvícená, podsvícení je regulovatelné ve třech úrovních.

Eurocom M5 Pro
Eurocom M5 Pro

 Eurocom M5 Pro   Eurocom M5 Pro  

Touchpad

Je tu klasický touchpad, nikoli clickpad. Tlačítka jsou příjemně měkká a jejich stisk není příliš hlasitý. Mezi tlačítky je čtečka otisků prstů. Plocha je matná, prsty na ní příliš nelepí a pracuje se tak dobře. Rozměr je vcelku průměrný. Dá se ale očekávat, že u herního notebooku budete nejspíše stejně využívat myši.

Eurocom M5 Pro

 

Displej

Obraz má 1920 × 1080 px, tedy Full HD na 15,6" úhlopříčce. V konfigurátoru si můžete vybrat i 3K (2880 × 1620 px) nebo 4K (3840 × 2160 px) displeje.

Osazený IPS panel má poměrně živé a přesné barvy, mírně ujíždí jen v teplotě barvy, což se velmi jemně projevuje na modrofialové oblasti. Matný povrch vítám, stejně jako slušné podsvícení. Ze všeho nejvíc ale oceňuji kontrast – černá je opravdu perfektní.

Eurocom M5 Pro

Svítivost:  13–225 cd/m2 (120 nit v 50 %)

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-4710HQ, čtyřjádro Haswell na 2,5–3,5 GHz. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 4600, zejména je tu ale  Nvidia GeForce GTX 970M, grafika s mírně ořezaným jádrem GM204. To znamená 1280 CUDA jader, takt jádra až 1038 MHz a 3 GB pamětí GDDR5 na 192b sběrnici. Paměti pracují na 5 GHz efektivně, propustnost je tak poměrně vysoká. Grafiky jsou přepínatelné. Máme tu 8 GB pamětí DDR3 na 1866 MHz ve dvoukanálovém zapojení. Celkem má přístroj čtyři sloty a pojme až 32 GB RAM.

    Eurocom M5 Pro
Eurocom M5 Pro

Úložištěm je 120GB SSD Crucial M500. Dále je osazen 500GB 7200otáčkový HDD od Seagatu. Notebook má dvě 2,5" šachty na disk a slot mSATA.

 

Eurocom M5 ProEurocom M5 Pro

Výkon

Výkon je vysoký a vyvážený, špičkou je poté obzvláště grafika. Ta totiž v hrubém průměru drtí i GeForce GTX 880M. Na hry je notebook jak stvořený. S disky a SSD je to všelijaké – vše si můžete nakonfigurovat podle svých přání.

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro    

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

 Eurocom M5 Pro

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

Eurocom M5 Pro

 

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

 

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

 

Aliens vs. Predator, Batman: Arkham Origins

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Průběh testu na videu (YouTube EHW).

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

Batman: Arkham Origins


Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

Battlefield 3, Bioshock Infinite

Battlefield 3

Oblíbený Battlefield 3 (DirectX 11) se testuje docela obtížně, FPS jsem měřil Frapsem a testovací běh provedl ručně. Stejně jako Adam Vágner na ExtraHardware jsem měřil první misi (nepočítám tutorial v metru). Benchmark zapínám při prvním slovu v transportéru, po vystoupení počkám, až se objeví za vojáky nápis Follow a jdu rovně po ulici až k vojákovi šacujícímu civilistu. U něj se otočím o 90 ° doprava, jdu k briefingu s poručíkem, obejdu stůl s mapou, zadívám se zpět na ulici, ze které jsem přišel a počkám, než briefing skončí, potom benchmark vypínám. To vše trvá téměř přesně 119-120 s.

Nastavení jako vždy - Ultra, rozlišení 1920 × 1080 px, 4× MSAA.

Bioshock Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

 

     

Crysis 3

Crysis 3

V Crysis 3 používám FRAPS a měřím sekvenci na začátku hry (kromě tutorialu). Benchmark zapínám, když začínám běžet za Psychem a vypínám, jakmile vyběhneme po schodech nahoru do první místnosti. Měřím tři průchody a zaznamenávám průměr.

Rozlišení 1920 × 1080 px, rozlišení textur i specifikace systému velmi vysoké. Antialiasing SMAA střední.

Metro: Last Light, Sleeping Dogs

Metro: Last Light

Metro testuji pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

 

Sleeping Dogs (+ hi-res texture pack)

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

    

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Tomb Raider

Stalker: Call of Pripyat


Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

Tomb Raider (2013)

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni. 

    

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

V notebooku je vestavěný čtyřčlánkový akumulátor s kapacitou 60 Wh. Díky přepínatelným grafikám a dobře ztlumovanému chlazení je výdrž opravdu vysoká. Zatímco Goldmax se na svých stránkách chlubí parametrem 250 minut, my jsme naměřili na webu dokonce 281 minut – přes 4,5 h. Na druhé straně se musíme podívat na konkurenci – výkonnější MSI GT72 vydrželo ještě o fous více. Vyrobit drahý herní notebook, co vydrží dost přes 4 h na baterku tak dnes už očividně není problém.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 4:41 h

Chlazení je nastaveno dost rozumně. V klidu notebook takřka neslyšíte, ačkoli úplně se ventilátory nevypnou. V zátěži je hluk vcelku přiměřený. Může za to zejména dobré rozložení chlazení. Grafiku ochlazují hned dva ventilátory a procesor má svůj oddělený okruh s jedním větráčkem.

  • příkon notebooku v klidu: 12 W
  • příkon v Prime95: 85 W
  • příkon při hraní Battlefieldu 3: 135–140 W

 Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro

Zvuk

Máme tu stereoreproduktory Onkyo s výkonem 2× 2 W. Oba jsou nad klávesnicí mírně nahnuté dopředu. Zvuk je krásně čistý i při vyšších hlasitostech, výšky jsou přijatelně vykreslené. Basy jsou slabé, ale náznak tam je, a zvuk působí vcelku příjemně.

 

Software

Operačním systémem je tu Microsoft Windows 8.1 v 64-bitové verzi, nicméně hodnotit software testovacího vzorku není úplně k věci.

Zmíním ale určitě GeForce Experience, jednoduchý nástroj pro správu grafiky. Kromě aktualizace ovladačů snadnou formou v něm můžete třeba jedním kliknutím nastavit nejvhodnější nastavení pro danou hru. Nechybí ani funkce Battery Boost, která několika mechanismy automaticky optimalizuje hru pro zvýšení výdrže na baterku při hraní.

Více si o GeForce Experience povíme v chystaném velkém testu highendových GeForce, který bude kromě testu GeForce GTX 970M, který vidíte už dnes, obsahovat i nový test GeForce GTX 980M a také impozantní kombinace dvou GTX 980M v SLI.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Eurocom M5 Pro se mi zalíbil a myslím, že vám také. Pokud sháníte herní notebook, máte dostatečný rozpočet, ale nechcete žádnou „těžkou krávu“, nabízí M5 Pro příjemnou menší alternativu k modelům jako je Asus G751 nebo MSI GT72. Ty jsou sice typicky výkonnější a robustnější, zároveň ale o hodně těžší a tlustší. Sympatické rozměry nejsou ani vykoupeny horším chlazením – to je stále přijatelně tiché a účinné. Výdrž na baterku je také velmi použitelná. Jen zpracování je o něco méně pevné, ovšem nic závažného.

Eurocom M5 Pro
Eurocom M5 Pro

Právě mix tenkosti, lehkosti, stylu a mohutného grafického výkonu je hlavní devíza Eurocomu M5 Pro. Společně s absencí závažných zádrhelů tak notebooku vysloužil hodnocení 90 %. Oněch chybějících deset procent schází za přeci jen vysokou základní cenu, mírně horší zpracování nebo nemožnost osazení RAID pole SSD jako v MSI GT72, který od nás 100 % dostal.

Hlavní konkurencí bude zřejmě MSI GS60 2QE Ghost Pro. Ten staví na velmi podobných parametrech, je ovšem ještě tenčí a lehčí. Při výběru zvažte určitě jak Eurocom, tak MSI. Od pohledu se může zdát zajímavější MSI, u Eurocomu se dá ale výrazně hýbat s cenou i s parametry, navíc tu máte podnikové vychytávky jako čtečku otisků prstů či TPM čip.

S cenou ještě musím dodat pár upřesnění. Notebooky Eurocom můžete koupit od Goldmaxu, kde najdete i všestranný konfigurátor. Goldmax má často výrazné akce a poskytuje slevy na jisté sestavy, individuální slevy, slevu až 5000 Kč pro zákazníky O2 apod. – vše záleží jen na domluvě. Dále najdete Eurocom M5 Pro i v nabídce Alzy, a to v mírně vyšší konfiguraci za 65 190 Kč vč. DPH.

Plusy / mínusy
  tenký a lehký notebook
  druhá nejsilnější grafická karta na trhu
  kvalitní klávesnice, slušný touchpad
  výborný displej (možno i 3K, 4K)
  dobrá výdrž na baterku
  široké možnosti konfigurace
  nepříliš hlasité chlazení
  použití tenkých materiálů
  (vysoká cena vs. akce a individuální slevy)
Cena 54 500 Kč (vč. DPH)
Hodnocení: 90 %

 

Specifikace

Eurocom M5 Pro
displej 15,6" (1920 × 1080 px), matný IPS, 141 dpi
procesor Intel Core i7-4710HQ na 2,5 GHz (3,5 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 970M 3GB GDDR5
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)
přepínatelné - Nvidia Optimus
RAM 8 GB DDR3 1866 MHz
úložiště 120GB SSD (Crucial M500), 500GB pevný disk
optická mechanika
akumulátor 60 Wh
rozměry a hmotnost 385 × 271 × 25 mm, 2,5 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Realtek), 802.11n Wi-Fi (Realtek RTL8723BE), Bluetooth 4.0
USB 3× USB 3.0, 1× USB 2.0 (kombinovaný s eSATA)
čtečka karet 2×: MMC/RS-MMC, SD/miniSD
výstupy na monitory HDMI, 2× mini-DisplayPort
další webkamera, 3× 3,5mm jack, eSATA
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2014
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax ČR
cena 54 500 Kč (konfigurovatelná, různé akce, slevy...)

Galerie fotografií, screenshoty

Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro

KL24

 

Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro Eurocom M5 Pro

Byl pro vás článek přínosný?