Hlavní navigace

Eurocom X7: jak vypadá herní bestie se dvěma GTX 980M? (recenze)

2. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Kanadský Eurocom, který pochází od čínského Cleva a je distribuován českým Goldmaxem, na našem trhu s drahými notebooky působí už několik let. Po svátcích jsme vydali test dvou GeForce GTX 980M v SLI, které jsme naměřili právě v Eurocomu X7. Nyní se dostalo i na stručnou recenzi celého přístroje.

Hodí se upozornit, že na zahraničním trhu se notebook prodává jako Eurocom X8, česká distribuce ovšem zvolila jiné označení.

Eurocom X7
Eurocom X7

Design

Design je poměrně jednoduchý. Veliký 17,3" notebook se silnou tloušťkou je komplet vyveden v matně černé. Celek je ozvláštněn dvěma červenými oky na zadních rozích přístroje – ty při běhu svítí. Na rozdíl od minula už touchpad není podsvícen, barevně podsvícená klávesnice však zůstala, jak je na herních noteboocích této kategorie zvykem.

Zadní část základny s klouby je zvednuta a nasedá při zavřeném notebooku zezadu na víko.

Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 

Zpracování

Zpracování je na danou extrémní cenu poněkud horší. Víko se opravdu extrémně prohýbá a při zatřesení jej klouby neudrží. Notebook je převážně plastový, a vzhledem k ceně a hmotnosti by tu byl namístě spíše kov. Povrch je na víku mírně změkčený, opěrky jsou ovšem z matného plastu. Základna je už výrazně pevnější.

 

Specifikace

Notebook je široce konfigurovatelný, jak je u Eurocomu zvykem. Na stránkách Goldmaxu si můžete poskládat prakticky jakoukoli možnost, slevy jsou pak na hotové sestavy. Celkem podobný přístroj jako náš testovací má zalistovaný i Alza.

Eurocom X7
displej 17,3" (1920 × 1080 px), matný TN, 120Hz,  127 dpi
procesor Intel Core i7-4810MQ na 2,8 GHz (3,8 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip SLI 2× Nvidia GeForce GTX 980M 8GB GDDR5
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)
přepínatelné - Nvidia Optimus
RAM 16 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 240GB SSD (Crucial M500), 1000GB pevný disk
optická mechanika DVD-RW
akumulátor 89 Wh
rozměry a hmotnost 419 × 295 × 42–54,8 mm, 4,2 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Realtek), 802.11n Wi-Fi (Realtek RTL8723BE), Bluetooth 3.0
USB 4× USB 3.0, 1× USB 2.0 (kombinovaný s eSATA)
čtečka karet 9-v-1
výstupy na monitory HDMI
další Thunderbolt, webkamera, 4× 3,5mm jack, eSATA
Cena a záruka
zahájení prodeje prosinec 2014
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax ČR
cena 98 639 Kč vč. DPH (konfigurovatelná, různé akce, slevy...)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně najdete slot pro zámek Kensington, vzhůru nohama otočený síťový konektor RJ-45, dále víceformátovou čtečku paměťových karet (SD, MMC apod.) a čtyři 3,5mm jacky pro připojení zvuku – jeden z nich S/PDIF. Na přední straně je jen napravo řádka kontrolek.

Na pravé straně máte mechaniku DVD-RW, port e-SATA kombinovaný s USB 2.0, dva porty USB 3.0 (jeden z nich napájecí) a překvapivě konektor Thunderbolt s rychlostí 10 Gb/s. Zadní strana obsahuje tři výdechy chlazení, HDMI, další dva porty USB 3.0 a napájecí konektor.

Máte tu Wi-Fi 802.11n, a to síťovku Realtek RTL8723BE a Bluetooth 3.0 + HS. Drátová síťovka je od Realteku, samozřejmě Ethernet 1Gb/s.

Eurocom X7 Eurocom X7

Klávesnice

S klávesnicí jsem byl vcelku spokojen. Klávesy jsou hrubě matné, hranaté a mají příjemný stisk. Nejde o dnes obvyklou konstrukci chiclet, ale o klasický design. Podložka moc nepruží a dá se psát relativně tiše.

Home a End jsou sekundárními funkcemi PgUp a PgDn, kontextová klávesa chybí. Napravo od mezerníku najdete obrácené lomítko (backlash). 

Klávesnice je podsvícená, pro tři segmenty si můžete nastavit libovolnou barvu nezávisle na sobě.

Eurocom X7
Eurocom X7

Touchpad

Je tu klasický touchpad, nikoli clickpad. Dotyková plocha je ozvláštněna lesklými plastickými puntíky na hrubě matném povrchu. Touchpad je relativně přesný a citlivý a hlavně po něm s touto úpravou neulpívá pot a nelepí se prst. Tlačítka jsou rozměrná, oddělená a docela tichá.

 

Displej

Obraz má 1920 × 1080 px, tedy Full HD na 17,3" úhlopříčce. V konfigurátoru si můžete vybrat mezi 60Hz a 120Hz variantami, náš notebook má 120Hz. Můžete si displej též nechat zkalibrovat.

Osazený TN panel patří mezi nejlepší TN na trhu, mezi IPS jde ale spíše o (horší) průměr. Barvy jsou živé ale jemně posunuté do modrozelena. 120Hz panel měl bohužel v našem kusu problémy s regulací podsvícení, proto jsme nemohli provést uspokojivé testy výdrže a LCD jsme naměřili na maximálních téměř 400 cd/m2, což je velmi silná intenzita podsvětlení. Černou má panel výbornou, pozorovací úhly velmi slušné, i když ne perfektní.

Eurocom X7

Svítivost:  až 395 cd/m2
Kontrast: 1:564 

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-4810MQ, čtyřjádro Haswell na 2,8–3,8 GHz. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 4600, zejména jsou tu ale dvě Nvidia GeForce GTX 980M zapojené v SLI, grafiky s mírně ořezaným jádrem GM204. To znamená 1536 CUDA jader, takt jádra až 1126 MHz a 8 GB pamětí GDDR5 na 256b sběrnici. Paměti pracují na 5 GHz efektivně, propustnost je tak poměrně vysoká. Grafiky jsou přepínatelné. Máme tu 16 GB pamětí DDR3 na 1600 MHz ve dvoukanálovém zapojení. Celkem má přístroj čtyři sloty a pojme až 32 GB RAM.

   Eurocom X7  Eurocom X7

Úložištěm je 240GB SSD Crucial M500. Dále je osazen 1000GB 5400otáčkový HDD od Seagatu. Notebook má dvě 2,5" šachty na disk a dva sloty mSATA.

 

Eurocom X7Eurocom X7

Výkon

Výkon je vysoký a vyvážený, špičkou je poté obzvláště grafická konfigurace. Výkonnější sestavu grafických karet v notebooku dnes mít ani nemůžete. Na hry je notebook jak stvořený. S disky a SSD je to všelijaké – vše si můžete nakonfigurovat podle svých přání.

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Eurocom X7Eurocom X7

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

   Eurocom X7 

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

Eurocom X7

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

 

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

 

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

 

Aliens vs. Predator, Batman: Arkham Origins

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Průběh testu na videu (YouTube EHW).

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

Batman: Arkham Origins


Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

Battlefield 3, Bioshock Infinite

Battlefield 3

Oblíbený Battlefield 3 (DirectX 11) se testuje docela obtížně, FPS jsem měřil Frapsem a testovací běh provedl ručně. Stejně jako Adam Vágner na ExtraHardware jsem měřil první misi (nepočítám tutorial v metru). Benchmark zapínám při prvním slovu v transportéru, po vystoupení počkám, až se objeví za vojáky nápis Follow a jdu rovně po ulici až k vojákovi šacujícímu civilistu. U něj se otočím o 90 ° doprava, jdu k briefingu s poručíkem, obejdu stůl s mapou, zadívám se zpět na ulici, ze které jsem přišel a počkám, než briefing skončí, potom benchmark vypínám. To vše trvá téměř přesně 119-120 s.

Nastavení jako vždy - Ultra, rozlišení 1920 × 1080 px, 4× MSAA.

Bioshock Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

 

     

Crysis 3

Crysis 3

V Crysis 3 používám FRAPS a měřím sekvenci na začátku hry (kromě tutorialu). Benchmark zapínám, když začínám běžet za Psychem a vypínám, jakmile vyběhneme po schodech nahoru do první místnosti. Měřím tři průchody a zaznamenávám průměr.

Rozlišení 1920 × 1080 px, rozlišení textur i specifikace systému velmi vysoké. Antialiasing SMAA střední.

Metro: Last Light, Sleeping Dogs

Metro: Last Light

Metro testuji pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

 

Sleeping Dogs (+ hi-res texture pack)

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

    

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Tomb Raider

Stalker: Call of Pripyat


Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

Tomb Raider (2013)

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni. 

    

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

V notebooku je vestavěný osmičlánkový akumulátor s kapacitou 89 Wh. V našem kusu notebooku bohužel nešlo nastavit jas, proto jsme test výdrže museli měřit s maximálním podsvícením. To výdrž do značné míry snižuje a výsledná hodnota není srovnatelná s našimi ostatními testy výdrže.

Přesto je ale hodina a třičtvrtě relativně slušný výsledek. Musíme uvažovat nad tím, že notebook má hned dvě extrémně výkonné grafické karty a 17,3" displej podsvícený téměř na 400 nit sebere hodně energie. 

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas 395 cd/m2): 1:45 h

Chlazení má celkem tři ventilátory a také vzadu tři výdechy. Je třeba ochlazovat dva čipy GM204 a procesor. V zátěži je hluk pochopitelně vysoký, ale ventilátor má zvuk spíše hlubšího charakteru. Proto je hluk přeci jen snesitelnější než některé stíhačky minulých generací (MSI GT70).

Zamrzí ale hlučnost v klidu – ventilátory stále jedou a navíc i pod velmi mírnou zátěží neustále zabírají poryvy maximálních otáček.

  • příkon notebooku v klidu: 56 W
  • příkon v Prime95: 114 W
  • příkon při hraní Crysis 2: 260–275 W

Jak je vidno, spotřeba notebooku v herní zátěži je doslova šílená. Proto je k němu dodáván veliký 330W adaptér, který si i se dvěma velkými grafikami a vysokotaktovaným čtyřjádrem poradí. Připomínám, že jsou výsledky měřeny se zapnutým displejem s maximálním podsvícením. Je nicméně vidět že si každá GeForce v zátěži řekne přibližně o 80 W. Na hraní na baterku to tedy nebude, i když může o něco pomoci technologie Nvidia Battery Boost – to ale záleží na hře.

Zvuk

Máme tu reproduktory 2.1 s výkonem satelitů 2× 2 W. Oba jsou nad klávesnicí mírně nahnuté dopředu, malinký subwoofer je pak na spodní straně notebooku. Zvuk je krásně čistý i při vyšších hlasitostech, výšky jsou přijatelně vykreslené. Basy jsou na notebook docela slušné, a zvuk působí příjemně.

 

Software

Operačním systémem je tu Microsoft Windows 8.1 v 64-bitové verzi, nicméně hodnotit software testovacího vzorku není úplně k věci.

Eurocom X7
Eurocom X7

 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7

Zmíním ale určitě GeForce Experience, jednoduchý nástroj pro správu grafiky. Kromě aktualizace ovladačů snadnou formou v něm můžete třeba jedním kliknutím nastavit nejvhodnější nastavení pro danou hru. Nechybí ani funkce Battery Boost, která několika mechanismy automaticky optimalizuje hru pro zvýšení výdrže na baterku při hraní.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Eurocom X7 je poměrně jasně vymezen – jde o top-endový herní notebook. Se dvěma špičkovými grafickými kartami vám cvalík nabídne výkon, který na Full HD displeji bude stačit prakticky na všechno. Spoustu her budete moci hrát i s částečnou interpolací z 4K. Jako u Eurocomu tradičně je i X7 široce konfigurovatelný – se dvěma místy na grafiku, dvěma sloty mSATA, dvěma šachtami na 2,5" disk, mechanikou vyměnitelnou za další šachtu nebo čtyřmi sloty na paměti DDR3L jde opravdu o univerzální stroj.

Eurocom X7
Eurocom X7

Procenta notebook ztratil zejména kvůli horšímu zpracování. Obzvláště víko a klouby se nám nelíbily. Nebylo to tak zlé, ovšem u notebooku za více než 90 tis. Kč musím být kritický. Na druhou stranu se dá očekávat, že bude přístroj 99 % času ležet na stole a nebudete na něm hrát třeba za jízdy vlakem. Další mínus je vysoký hluk – v zátěži možná ospravedlnitelný, v klidu ovšem nepravidelné poryvy ventilátoru nejsou ideální.

Se dvěma GeForce GTX 980M je vysoká cena pochopitelná, ovšem čekal bych spíše cenovku kolem 85 000 Kč.

S cenou ještě musím dodat pár upřesnění. Notebooky Eurocom můžete koupit od Goldmaxu, kde najdete i všestranný konfigurátor. Goldmax má často výrazné akce a poskytuje slevy na jisté sestavy, individuální slevy, slevu až 5000 Kč pro zákazníky O2 apod. – vše záleží jen na domluvě. Dále najdete Eurocom X7 i v nabídce Alzy, a to konfiguraci se dvěma GeForce GTX 970M za 79 860 Kč vč. DPH.

Plusy / mínusy
  bezkonkurenční herní výkon
  kompletní konfigurovatelnost
  barevně podsvícená klávesnice
  horší pevnost zpracování
  hlučné chlazení
  (vysoká cena vs. akce a individuální slevy)
Cena 98 639 Kč (vč. DPH)
Hodnocení: 85 %

 

Specifikace

Eurocom X7
displej 17,3" (1920 × 1080 px), matný TN, 120Hz,  127 dpi
procesor Intel Core i7-4810MQ na 2,8 GHz (3,8 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip SLI 2× Nvidia GeForce GTX 980M 8GB GDDR5
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)
přepínatelné - Nvidia Optimus
RAM 16 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 240GB SSD (Crucial M500), 1000GB pevný disk
optická mechanika DVD-RW
akumulátor 89 Wh
rozměry a hmotnost 419 × 295 × 42–54,8 mm, 4,2 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Realtek), 802.11n Wi-Fi (Realtek RTL8723BE), Bluetooth 3.0
USB 4× USB 3.0, 1× USB 2.0 (kombinovaný s eSATA)
čtečka karet 9-v-1
výstupy na monitory HDMI
další Thunderbolt, webkamera, 4× 3,5mm jack, eSATA
Cena a záruka
zahájení prodeje prosinec 2014
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax ČR
cena 98 639 Kč vč. DPH (konfigurovatelná, různé akce, slevy...)

Galerie fotografií, screenshoty

Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7

KL24

 

Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7 Eurocom X7

Byl pro vás článek přínosný?