Hlavní navigace

Nebeský internet EAN určený pro pasažéry letadel je připraven ke spuštění

Sdílet

Zdroj: Redakce
Tři roky od oznámení bude European Aviation Network

konečně v provozu. Síť kombinující satelitní připojení a LTE z více než 300 pozemních stanic v 28 zemích je již plně funkční a ještě v první polovině roku 2018 by měla být dostupná na prvních komerčních linkách. Zatím jediným potvrzeným zákazníkem je International Airlines Group, pod kterou patří přes 300 letadel společnosti British Airways, španělských Vueling a Iberia nebo irské Aer Lingus. Právě British Airways nasadí EAN jako první.

Český T-Mobile, který postavil čtyři vysílače EANu, dnes oznámil, že síť nabídne v letadlech rychlost stahování až 75 Mb/s a odezvu do 100 ms. EAN lze navíc do budoucna škálovat, aby pokryl rostoucí datovou spotřebu. Firma předpokládá, že v následujících 15 letech se objem provozu zdvojnásobí.

Satelit Inmarsat S EAN
Satelit Inmarsat S EAN
Parabola komunikující se satelitem
Parabola komunikující se satelitem
LTE vysílač EANu
LTE vysílač EANu
České vysílače EAN
České vysílače EAN
Pozemní vysílač EAN
Pozemní vysílač EAN
Anténa EAN (pro pozemní LTE) na letadle
Anténa EAN (pro pozemní LTE) na letadle

European Aviation Network je společným projektem britského satelitního operátora Inmarsat a německého Deutsche Telekomu, matku našeho T-Mobilu. Dvouapůltunový satelit Inmarsat S EAN je na oběžné dráze od loňského léta, kdy jej vynesla raketa Ariane 5. Pozemní vysílače Telekomu pomáhala budovat Nokia.

MMF24

LTE upravené pro EAN využívá buňky s mnohem větším dosahem (až 150 kilometrů). Síť je dimenzována na rychlosti až 1200 km/h a výšku letu až 3000 metrů. Nad touto hranicí převezme úlohu satelit. Internet pak na palubě šíří Wi-Fi sítě.

https://vimeo.com/241666141