Hlavní navigace

Europoslanci jednoznačně chtějí rozdělit Google na dvě firmy. Vyhledávač a zbytek

27. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili rezoluci, podle které by chtěli, aby „u dominantních internetových společností bylo v případě zneužívání onoho postavení možné firmu rozdělit na část s vyhledávačem a zbylé komerční aktivity“.

Ač se v textu výslovně nepíše o Googlu, tomuto popisu odpovídá pouze on. Evropská komise už čtyři roky vede vyšetřování kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení na trhu s vyhledávači. Zatím neúspěšně.

Google udělal několik ústupků, Komise s nimi souhlasila, ale když se do diskuze zapojili také konkurenti a hlavní stěžovatelé (Microsoft, Nokia, Opera…), dohoda byla znovu odložena. Teď má EU novou Komisi a ta si dala za úkol „kauzu Google“ konečně uzavřít.

 

Odhlasovaná rezoluce europoslanci nemá žádný politický vliv. Slouží jako doporučení a hlavně ukazuje atmosféru, v jaké bude o osudu Googlu rozhodovat Evropská komise. Ta zatím ve své historii nikdy nemusela přinutit nějakou firmu k rozdělení. I když k tomu nemuselo být daleko, antimonopolní vyšetřování Microsoftu se rovněž vleklo dlouhé roky.

MMF24

V dnešním hlasování bylo 384 europoslanců pro rezoluci, 174 proti a 56 se zdrželo. „Vzhledem k roli internetových vyhledávačů při komercializaci druhotného využívání získaných informací a z důvodu potřeby zajistit prosazování pravidel hospodářské soutěže EU poslanci vyzvali Komisi, aby zvážila návrhy na oddělení vyhledávačů od ostatních komerčních služeb,“ říká mluvčí europarlamentu.

Zdroj: EU