Hlavní navigace

Evernote 4 pro Windows konečně na scéně

11. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ke spravování úkolů a poznámek jste mohli Evernote využívat již od poloviny roku 2008. Základní myšlenka byla jasná – nacházíme se ve věku informace. Informací je mnoho, stejně tak úkolů, které s nimi souvisí, a vyznat se v nich vyžaduje mnohdy nadprůměrný organizační talent nebo těžko nahraditelnou časovou investici. A nebo šikovného pomocníka, kterému se podaří záplavy informací zkrotit a nastolit v nich pro člověka použitelný řád. Do jaké míry se to podařilo aplikaci Evernote uvidíte sami.

Že neznáte Evernote? Přečtěte si více: Evernote: profesionální organizér informací

Jednoduché ovládání je základ

V pořadí již čtvrtou verzi aplikace Evernote můžete stáhnout zde. Pro dokončení a správné spuštění je nutná registrace, která je zcela zdarma a kvůli integraci Evernote s internetovým úložištěm je vlastně zcela logickým krokem.

Grafické rozhraní doznalo v nové verzi řady změn – některých zásadnějších a některých spíše kosmetických. Co vám padne do oka na první pohled je pravděpodobně sloučení panelu nabídek s panelem nástrojů do jednoho vertikálního prvku.

Tato přeměna hlavních ovládacích částí si klade za cíl zvětšení pracovní plochy pro co nejpohodlnější práci s poznámkami. Do staré, dvoulištové verze nabídek, máte možnost se kdykoliv přepnout prostřednictvím nabídky Options: Panel nabídek | Tools | Options | karta General a zaškrtnuté políčko Show standard Windows Menu.

Přemístilo se i pole pro vyhledávání, které se nyní nachází přímo nad seznamem poznámek, takže je víc po ruce. Stejně tak volba poznámkového bloku, který se má pro vyhledávání použít, se přesunula přímo k vyhledávacímu poli, což působí na první pohled intuitivněji.

Klasická poznámka (Text note) a náčrtek (Ink note) byly spojeny do jednoho tlačítka s možností výběru a k nim byl navíc přidán typ fotografické poznámky využívající webkameru (Webcam note). Do Webcam note můžete vkládat fotografie vytvořené vaší webkamerou – to se může hodit, pokud potřebujete uložit např. ručně psané poznámky (a když nemáte po ruce skener) nebo nějaký artefakt, který se do textové podoby převádí obtížně. Autoři uvádí jako příklad etiketu z láhve vína, jehož značku si chcete uložit pro příště, protože vám zachutnalo (nebo naopak - protože se chcete značce příště vyhnout).

Všechno je dnes o výkonu

Čeho si nevšimne vaše bystré oko, to pocítíte velice rychle co do doby čekání na reakce Evernote. Průběžným zefektivňováním kódu je v nové verzi velice pozitivně ovlivněna náročnost aplikace na výkon. Tedy zatímco jste čekali na otevření např. verze 3.5.5 několik dlouhatánských sekund, Evernote 4 se za stejných podmínek otevře do vteřiny. A podobně je to i s přepínáním mezi poznámkami, prohledáváním poznámkových bloků a dalšími způsoby interakce. Slovy vývojářů: „Evernote je v nové verzi čtyřikrát rychlejší a využívá polovinu paměti oproti verzi 3.5“.

K ještě přehlednější a rychlejší správě poznámek do značné míry přispívá i integrace se systémem Windows 7. Jumplist ikony Evernote na hlavním panelu vám umožní vytvořit nebo najít poznámku, aniž byste museli navštívit okno samotné aplikace.

Umožní vám rovněž okamžité vytvoření poznámky z výstřižku nebo vložení z clipboardu.

Poznámky z internetu snadno a rychle

Dalším želízkem v ohni nové verze Evernote je efektivnější práce s poznámkováním z internetových stránek. Šikovný plugin pro prohlížeč Mozilla Firefox najdete zde. Instalace tohoto pluginu má za následek vytvoření tlačítka pro novou poznámku z označeného textu a přidání položky do kontextového menu nad označeným textem. Nyní, pokud budete chtít vytvořit poznámku z textového nebo grafického obsahu internetové stránky, stačí potřebnou pasáž označit a poznámku přidat pomocí vyskakovacího (popup) okna – vlastní aplikaci Evernote nemusíte pro tento účel vůbec zapínat.

Uživatele využívající pro správu internetové pošty MS Outlook jistě potěší, že Evernote se automaticky propojí i s tímto nástrojem. Zprávy nebo přílohy tak snadno uložíte v podobě poznámek opět buď pomocí nově vzniklého tlačítka na liště nástrojů nebo kliknutím na novou položku v kontextové nabídce zprávy.

MMF24

I když je snad ve výše uvedeném výčtu obsažena většina zásadních změn, jistě sami narazíte na celou řadu dalších drobností, které dodávají aplikaci svěží vzhled i přispívají k větší účelovosti jednotlivých nástrojů. Evernote byl již ve svých dřívějších podobách velmi užitečným nástrojem pro utřídění informačního chaosu. Podle současného stavu si můžeme být jisti, že jeho autoři hodlají ve vylepšování jeho funkcí i celkové podpory vytrvat pro verze další.

Zdroj: Blog.evernote.com