Hlavní navigace

eVGA 790i SLI FTW: rekordmanka v testu

5. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čím vás chce deska nalákat?

Kvalita desek eVGA je již několik let pověstná. Na první pohled se desky v podstatě drží referenčního designu Nvidie, na druhý již nějaké odlišnosti přeci jen objevíte. To se týká především základních modelů eVGA. Dnešní deska ale patří do série FTW (For The Win, některými také označováno jako Fuck The World), která představuje to nejlepší, co dokáže eVGA zplodit. Deska však již dnes má svoji nástupkyni – eVGA 790i SLI FTW Digital PWM, s níž by mělo jít ještě lépe taktovat. Kromě lepší správy napájení se však jedná o totožnou desku, takže si touto recenzí můžete udělat obrázek o obou.

eVGA v tomto případě láká zákazníky především na vynikající zpracování, naddimenzované napájení spojené s vynikajícím chlazením nebo tlačítka, které pomohou při taktování desky. S tím souvisí velmi povedený BIOS a kvalitní součástky. Že eVGA své desce věří, o tom svědčí i 10letá záruka (po registraci produktu).

Protože eVGA není jen výrobce základních desek, najdete v její nabídce i grafickou kartu GeForce GTX 280 FTW, která oplývá zvýšenými takty na 670/2430 MHz (jádro/paměti). Tato karta je tak vhodným doplňkem k dnes testované desce. Je však nutno podotknout, že v obchodech narazíte i na stejně taktované grafiky za podstatně nižší cenu, jakou je např. Asus ENGTX280 TOP. Tuto kartu pořídíte o více než 2000 Kč levněji než eVGA.

 

Porovnání čipových sad

eVGA podle označení v tomto případě nepoužila nejvyšší řadu 790i Ultra SLI, ale jen verzi 790i SLI. V podání eVGA se ale svými parametry sada vyrovna 790i Ultra SLI (podporuje paměti až DDR3-2000 i 3-way SLI). Pokud se chcete o této čipové sadě dočíst více, doporučuji dřívější recenzi desky Asus Striker II Extreme.

 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, základní info

V balení desky najdete relativně bohaté příslušenství. To se promítlo do tří zadních modulů se čtyřmi USB, jedním FireWire a sériovým portem a dostatkem kabelů a napájecích redukcí. Za zmínku také stojí stíněná záslepka zadních portů.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

V rozložení komponent mi nic zásadního nevadilo, k drobnostem se dostaneme později. I při osazení třemi dvouslotovými grafikami vám zůstane k dispozici po jednom PCI a PCIe ×1 portu.

 V zadním panelu najdete všechna potřebná rozhraní, nechybí ani eSATA a FireWire.

Po celé desce najdete jen kvalitní kondenzátory i cívky, které se podílí na osmifázovém napájení. Zde je jeden z hlavních rozdílů oproti běžné verzi eVGA 790i Ultra SLI, která nabízí jen šestifázové napájení.

Na desce najdete kromě šesti SATA konektorů z jižního můstku také další tři přímo na desce doplněné jedním eSATA mezi zadními konektory. Na desce tak najdete další dva SATA řadiče jMicron.

  

Na spodní hraně najdete barevně odlišené konektory předního panelu, piny pro USB, FireWire a COM porty nebo tlačítka pro spuštění, restart a vymazání CMOS paměti. Pod IDE konektorem je pak osazen POST displej. 

eVGA jako jeden z mála výrobců používá BIOS osazený v patici. Kromě něj zde najdete dva SATA řadiče jMicron, FireWire řadič, zvukový kodek Realtek ALC 888S a dvě síťové karty.

 

Po osazení komponentami jsem na žádný závařnější nedostatek nenarazil. Všude byl dostatek prostoru – jak kolem pamětí, tak kolem patice procesoru. 

Systém chlazení

Systém chlazení

eVGA u této desky nasadila bytelný systém chlazení, který propojuje všechny pasivy pomocí heatpipe. Jsou tak chlazeny všechny mosfety, severní i jižní můstek. Severní můstek je navíc ofukován větrákem, jehož otáčky jsou naštěstí z BIOSu řiditelné.

Na desce najdete celkem sedm konektorů pro větráky, bohužel pouze jeden s PWM regulací. Všechny větráky jsou regulovat pomocí BIOSu a nebrání se ani SpeedFanu. Regulace v BIOSu je navíc vypilována do posledního detailu.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Skutečnou lahůdku pro overclockery představuje BIOS. Jedná se tradiční Award, takže v rozložení ani u prvních položek na vás žádné větší záludnosti nečekají.

První důležitou zastávku uděláme u polořky PC Health Status, pod níž najdete souhrné informace o napětích otáčkách a teplotách. Navíc se zde ale nastavuje i regulace větráků, což bude hodně uřivatelů zajímat. U tří větráků (CPU, Chassis a nForce) můžete nastavovat chování v závislosti na teplotě, u dalších dvou pak regulujete jejich otáčky přímo pomocí nastavených procent.

Pro naprosté začátečníky je v případě přetaktování určena položka Dummy O.C.. Pokročilejší se pak můžou vrhnout do víru nastavování všech možných i nemožných položek rozčleněných do několika základních kategorií. Pod System Clocks můžete nastavit násobiče procesoru a HT nebo frekvence sběrnic PCI Express a Spread Spectra.

S taktováním pak dále souvisí nastavení frekvence FSB a pamětí. Oproti čipsetům Intel nabízí Nvidia jednu podstatnou výhodu - režim Unlinked. Můžete tak taktovat paměti nezávisle na frekvenci FSB, což oceníte zejména se slabšími moduly. Rozsahy položek jsou úctyhodné. Možnosti taktování pamětí jsou ale oproti jiným deskám trochu méně podrobné.

Pod položkou CPU Feature můžete nastavit šetřící technologie procesoru nebo dokonce vypnout některá jeho jádra.

Napětí nejrůznějších komponent nastavíte pod System Voltages. Rozsahy jsou opět nadstandardní. Za zmínku stojí vypnutí VDroop, tedy krátkodobého poklesu napětí při zatížení procesoru.

 

Nastavení BIOSu můžete uchovat v jednom ze tří profilů. Pojmenovat si je však nemůžete.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém
rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak i při přetaktování. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz i při přetaktování na 3,33 GHz (9× 370 MHz). Frekvence 3,33 GHz byla stanovena tak, aby ji bylo možné dosáhnout na doufám všech základních deskách, tedy i těch, které nejsou přímo určené k přetaktování. Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím.

Své kvality ukázala deska už při testování s čtyřjádrovým Q6600, kde pokožila dosavadní nejlepší výsledky jak u FSB, tak u přetaktování samotného procesoru. U FSB se zastavila až na 487 MHz, u celkové frekvence až na 3713 MHz. V grafu si pak můžete prohlédnout rozdíl v PCMarku Vantage po přetaktování systému na 3,33 GHz.

Velmi slibně se deska chovala i u dvoujádrového E8500. Zde se deska zastavila s frekvencí FSB na 537 MHz, což rozhodně není špatné, ale trochu to zaostalo za původním očekáváním. Hlavní zbraní této desky je totiž kombinace přetaktování procesoru spojeného se systémem 3-way SLI, díky nemuž je deska držitelkou několika rekordů v 3DMarku Vantage. A k tomuto už i frekvence 537 MHz na FSB bohatě postačuje.

I když deska podporuje vypnutí funkce VDroop, tak při kontrolním měření v CPU-Z jsem zjistil, že mírně podvoltovává. Při nastavení napětí pro procesor 1,4 V v BIOSu dávala ve finále „jen“ 1,384 V.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15.

Ve většině testů deska potvrdila své kvality a držela se mezi nejlepšími.

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku

Kvalitu integrované zvukové karty měřím pomocí RightMark Audio Analyzeru a  zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

Osazený zvukový kodek nijak nepřevyšoval běžně osazované kodeky Realtek a zapadl tak do šedého průměru. K nepříjemnému rušení však nedocházelo. Dynamický rozsah i odstup signálu od šumu za dedikovanými zvukovkami hodně zaostávaly.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480 px) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1600 × 1200 px nebo 1280 × 1024 px se zapnutým anti-aliasingem a případně i anizotropním filtrováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.

Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

I u tak žravého čipsetu, jakým nForce 790i SLI je, dokázala eVGA udržet velmi příznivé teploty. Nutno však podotknout, že k tomu oproti ostatním deskám použila na severním můstku aktivní chladič.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek.

Kvalitní napájení a žravý čipset s sebou přinesly zvýšenou spotřebu, která zejména při přetaktování zdaleka překonala konkurenci. Kdo si ale kupuje takovou desku kvůli přetaktování, tak asi na nějaký watt nehledí. Je to asi něco podobného, jako byste po Ferrari chtěli, aby jezdilo po městě za šest litrů. V režimu spánku jsem ale kupodivu nenaměřil nulu, nýbrž konstatní 1W odběr.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

eVGA 790i SLI FTW není deskou pro každého. I když se cena kolem 6000 Kč může zdát přemrštěná, je třeba si uvědomit, že např. Asus Striker II Extreme stojí ještě o další dva tisíce více. Jedná se tak spíše o jednu z nejlevnějších desek s čipovou sadou nForce 790i SLI, kterou na trhu najdete. Za tyto peníze si navíc domů odnesete desku s vynikajícím potenciálem pro přetaktování, který je doplněn skvělým chlazením i bohatou výbavou. Nadstandardní jsou i možnosti BIOSu, a tak je hledání záporů na této desce skutečným oříškem. Za nedostatek by se možná dal označit pouze obyčejný zvukový kodek (konkurence většinou nabízí X-Fi nebo ADI).

Desku bych určitě nedoporučoval začátečníkům, u nichž by její potenciál přišel vniveč. Naopak pokročilý uživatel z ní i osazených komponent může vymáčknout skutečné maximum. Pokud fandíte deskám s nForce čipsetem, rozhodně by měla eVGA 790i SLI FTW spadnout i do vašeho hledáčku.

eVGA 790i SLI FTW:

+ kvalitní zpracování
+ systém chlazení
+ možnosti BIOSu
+ vysoké přetaktování
+ zadní moduly
+ přijatelná cena (v porovnání s ostatními deskami s nForce 790i)

- žádný software
- vyšší spotřeba
- jen obyčejná zvukovka
- dává mírně nižší napětí, než nastavíte

Za vynikající zpracování a možnosti taktování si deska vysloužila ocenění We Want It!.

Za zapůjčení základní desky eVGA 790i SLI FTW děkujeme společnosti eVGA.

MMF24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků