Hlavní navigace

eVGA: prodej grafických karet nVidií nám nevadí

11. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přibližně před týdnem prolétla médii zpráva o údajné aktivitě Nvidie v oblasti přímého dodávání hotových grafických karet na pulty obchodů. I když zpráva ze začátku vypadala senzačně, podrobnosti brzy vypluly na povrch: výrobce sám se tak angažuje pouze na území USA a to ještě výhradně u distributora Best Buy, expanze dále prý nenastane.

Již ve své newsce jsem vyjádřil obavy nad tím, jak se zachovají stávající výrobci, kterým Nvidia svým konáním leze trochu do zelí. eVGA to však vzalo překvapivě s nadhledem, mluvčí společnosti Joe Darwin řekl: „Je to něco, o čem Nvidia vždycky hovořila, nyní je to konečně tady.“ Že by to tedy nakonec nebyla reakce na ztrátu některých exkluzivních partnerů, ale dlouhodobější plán?

Na první pohled vypadá prohlášení eVGA zvláštně, přeci jen nikomu by se nelíbilo, kdyby přišel o část zisků. Zde však hraje roli krach BFG (také exkluzivní výrobce GeForce) a údajné snížení činnosti XFX na některých trzích – ve výsledku si eVGA jistě stále polepší, neb je na trhu víceméně sama, Nvidia si na svém malém rybníčku klidně může lehce přivydělat.

CS24

Síla eVGA totiž tkví v nadstandardních servisních podmínkách, ve kterých jí asi nikdo nemůže konkurovat. Zástupci společnosti nevidí Nvidii jako hrozbu a nehodlají kvůli její nedávné aktivitě tropit žádné scény či rovnou přejít ke konkurenci: nakonec, v současné situaci si asi není příliš na co stěžovat.

Zdroj: Hexus.net

Autor článku