Hlavní navigace

EVGA vypustilo špičkovou desku X79 FTW pro Sandy Bridge-E

8. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

EVGA uvedlo do prodeje základní desku EVGA X79 FTW pro platformu Intel LGA 2011. Jde o druhý nejlépe vybavený model této společnosti s čipsetem X79.

Deska v prodlouženém formátu XL-ATX má pět slotů o délce PCIe ×16 (grafické karty lze zapojit v kombinaci 2× ×16/1× ×16 + 2× ×8), podporuje 3-way SLI a počítá se i se zapojením další grafické karty jako akcelerátoru pro GPGPU PhysX.

Specialitou jsou přepínače DIP pro vypínání slotů PCIe a slotů pro paměti, které ocení majitelé vodního chlazení. V případě potíží lze vypnutím přílsušných slotů zjistit, která komponenta dělá neplechu bez nutnosti vytahovat karty zapojené ve vodním okruhu. Dalším zajímavým detailem je napájecí konektor ATX natočený o 90° nebo dvojice osmipinových konektorů pro přídavné 12V napájení, specialitou jsou hned tři BIOSy nebo termální senzor pro monitorování teploty procesoru, který teplotu rovnou zobrazuje na segmentovém displeji přímo na desce.

Paměti typu DDR3 lze osadit do čtyř slotů, dále na desce najdete FireWire, čtyři interní USB 2.0 a jeden interní konektor USB 3.0 Zamrzí snad jen menší počet konektorů SATA – k dispozici jsou čtyři SATA 3,0 Gb/s a dva SATA 6,0 Gb/s. Částečně to kompenzuje dvojice konektorů eSATA na zadním panelu. Na něm dále najdete dva porty USB 2.0, osm konektorů USB 3.0, analogové i digitální výstupy pro osmikanálovou zvukovku, dvě zdířky pro gigabitový ethernet a konektor PS/2, do kterého lze zapojit klávesnici nebo myš a adaptér pro Bluetooth 2.0, a tlačítko pro vymazání CMOS a konektor pro připojení panelu EVBot pro přetaktování a diagnostiku.

Na Youtube je krátké představení desky přímo od EVGA, podrobnější popis najdete v prospektu výrobce.

 

KL24

V současnosti se už objevuje v obchodech za 399,99 amerických dolarů, u nás by se její cena mohla pohybovat kolem devíti tisíc korun s daní.

Zdroj: Guru3D, EVGA

Byl pro vás článek přínosný?