Hlavní navigace

eVGA X58 FTW3: high-end jak se patří

25. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes představená základní deska eVGA X58 FTW3 rozhodně zapadá do high-endového segmentu trhu. Nečekejte však skoro tucty (myšleno obrazně) PCI-Express slotů pro provozování velkého množství grafických karet, deska nabízí skutečně jenom to, co je nějakým způsobem využitelné a praktické.

Začněme od podlahy: použitým čipsetem je starý známý X58, do desky tedy zapojíte pouze procesory s 1366 piny. Jejich provoz zajistí špičkové 8+2-fázové napájení, deska samozřejmě disponuje i vysoce kvalitními kondenzátory s pevným dielektrikem. Díky trojkanálovému řadiči musíte mít samozřejmě celou šestici DDR3-1600+ slotů, ke grafickým orgiím slouží trojice PCI-Express ×16 slotů (s podporou až 3-way SLI či CrossFireX zapojení).

Jistě jste si nemohli nevšimnout velkého chladiče čipsetu – ten je ryze pasivní a netradičně vysoký. Pro moderní disky je připraven tandem SATA 6,0 Gb/s portů, současné modely zapojíte do šestice SATA 3,0 Gb/s vstupů. Aby nebylo moderních rozhraní málo, výrobce se rozhodl i pro integraci dvou USB 3.0 portů. Třešničkami na dortu jsou pak Power/Reset/Clear CMOS tlačítka, speciální senzor pro snímání teploty CPU a podpora EVbot, díky kterému je možno upravovat kupříkladu napětí procesoru za běhu počítače.

CS24

eVGA X58 FTW3 by se měla na trhu objevit co nevidět za cenu okolo $280. Sháníte-li zajímavou desku s kvalitním provedením, můžete si produkt od eVGA připsat do seznamu.

Zdroj: TC Magazine

Autor článku