Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Evga chystá desku pro Xeon W-3175X. Kompaktní LGA 3647 s chytrým rozložením. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 17. 3. 2019 2:55

    Gildor

    Bude záležet, jestli onen, možná revoluční, chipletový design nových Ryzenů, především v případě těch 4-8 chipletových konfigurací Epiců / Threadripperů, skutečně přinese ono slibované snížení latencí směrem k úrovni monolitických čipů, oproti problematické koncepci u aktuálních 24/32jádrových především TR, kde na rozdíl od těch Epiců 2 ze 4 částí nejsou napojené na paměť a komunikace mezi jádry při tak velkém počtu začíná být problém. Proto je 2990WX v některých i na multithread náročných aplikacích horší, než by se dalo doufat a exceluje jen ve skutečně perfektně škálucích programech bez náročnosti na latenci paměti (Blender), ale pro širokospektrální použití je dobrý až 2950X, naopak W-3175X i při 28 jádrech je nejlepší např. v Adobe Premiere, kde jde o kombinaci počtu jader a frekvence (na dalším místě je 9980XE, ale hned následovaný 9900K) a to protože monolitické řešení je sice drahé a problematické na výrobu a výtěžnost, ale pořád prostě dokáže nabídnout nejvyšší a hlavně nejuniverzálnější výkon.
    Proto bude tak kritické, do jaké míry se ona nová chipletová koncepce AMD dokáže monolitům blížit.

    U 48 nebo až 64 jader, které jsou jisté u Epicu a min 48 je pravděpodobných i u TR, pak bude ještě důležitější než u 24-32 jader, jestli se jim povede udělat dostatečně rychlou komunikaci mezi chiplety a nízkou latenci paměti, protože jinak stejně jako 2990WX ty CPU nebudou tak revoluční, jak se doufá.
    Navíc je tu fakt, že aktuální, i na multithread zaměřený SW, se v mnoha případech teprve bude optimalizovat a předělávat pro takovéto počty jader (není divu, když donedávna velmi mnoho jader znamenalo 8-10, u serverů kolem 20), takže to bohužel ze začátku může v benchmarcích také škodit těmto CPU.