Hlavní navigace

Evropská komise jde po krku Googlu

1. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O miliardy oškubala Microsoft i Intel, po softwarovém a hardwarovém gigantu se komise zaměří také na internetového obra. Google totiž čelí podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na poli vyhledávání.

Některé portály si úřadům stěžovaly už na začátku roku, jde o britský vyhledávač zboží Foundem, francouzský právní hledač ejustice.pr, ale také Ciao, který vlastní Microsoft. Údajně jsou jejich stránky úmyslně podhodnoceny, protože jsou konkurencí službám Googlu, a ve výsledcích se nacházejí ve spodních pozicích. Samotná komise zatím nevidí žádné porušení hospodářské soutěže, ale případ bude vyšetřovat.

Google už stačil na svém blogu celou situaci komentovat. Tvrdí, že vyhledávač je pro lidi, ne webové stránky. Výsledky by měly být relevantní, řídí se podle složitých algoritmů, které ale nejsou bezchybné. (Indexovat miliardy stránek není jen tak.) Přitom je logické, že podobné portály se nacházejí níže. Skóre jim totiž snižuje agregovaný obsah, toho vlastního nemají tolik.

Google samozřejmě může tvrdit cokoliv. Ale žalovat jej, když se něčí stránky nedostanou na první místa ve výsledcích? Individuální zásahy možná provádí, ale když jsem před chvílí hledal monitory trhu, také upřednostil Yahoo Finance před Google Finance. Taková žaloba asi poletí ze stolu rychle. To už by měli žalovat i SEO konzultanty. Ti provádějí možná větší čachry s výsledky.

Akcie GoogluAkcie Googlu, zdroj: Google Finance

MMF24

Jeden možný důsledek však toto obvinění zřejmě mělo, akcie firmy klesly ze dne na den o více než 4,5 % (absolutně přes 26 USD).

Zdroj: Europa (via Reuters)