Hlavní navigace

Asus, Philips a Pioneer prodávají draze. EU je za to pokutovala

25. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Týden po velké pokutě pro Google schytaly penalizaci od Evropské komise i další firmy, se kterými se na stránkách Cnews často setkáváme. Komise rozdala ve čtyřech separátních sporech pokuty o celkové výši 111 milionů eur za to, že výrobci buzerovali e-shopy. Sami jim nastavili minimální cenu a zakázali přeshraniční prodej, v případě porušení dohod pak vyhrožovali zastavením dodávek. Výrobci tak znemožňovali využívat interní algoritmy e-shopů, které samy určují cenu podle poptávky a konkurence, protože produkty Asusu, Denonu, Marantzu, Philipsu nebo Pioneeru nemohly prodávat levněji, než to stanovili výrobci. Pioneer kromě fixních cen navíc velkým e-shopům s doručováním do cizích zemí zakázal přeshraniční prodej, protože na různých trzích stanovoval odlišné ceny. TIP: Do konce roku 2018 budeme moci nakupovat v e-shopech z celé EU Zmíněné firmy si byly porušování zákonů vědomy a při vyšetřování s Komisí spolupracovaly. I proto jim nakonec úřady snížily pokutu o 40 % (Pioneeru o 50 %). Především Philips už je v protisoutěžních sporech EU pečený vařený.

  • V roce 2015 byl jedním z osmi výrobců, kterým EK udělila pokutu 116 milionů eur za kartelovou dohodu při stanovování cen optických médií.
  • V roce 2014 byl jedním z čtyř výrobců, kterým EK udělila pokutu 138 milionů eur za kartelovou dohodu při stanovování cen čipových karet.
  • V roce 2012 byl jedním z osmi výrobců, kterým EK udělila pokutu 1,4 miliard eur za kartelovou dohodu při stanovování cen CRT monitorů a televizorů.

Pokuty kvůli fixnímu nastavení minimálních cen v e-shopech

Pokuta Za prodej
Asus 62,5 mil. € počítačový hardware, notebooky, monitory
Denon & Marantz 7,7 mil. € audio a video technika značek Denon, Marantz a Boston Acoustics
Philips 29,8 mil. € domácí kina, kuchyňské spotřebiče, vysavače, kávovary…
Pioneer 10,2 mil € audio technika

Další informace o pokutě pro Asus, D&M, Philips a Pioneer najdete na Euru.

Byl pro vás článek přínosný?