Hlavní navigace

Evropská komise zřejmě znovu půjde po Googlu. Vadí ji předinstalované aplikace na Androidu

18. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž, naznačila, že komise zahájí další antimoponolní vyšetřování proti Googlu. Zatímco ještě stále není ukončen spor kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu s internetovou reklamou, teď má Vestagerová spadeno na předinstalované aplikace na Androidu.

Komisařka chce podrobněji prozkoumat smlouvy, které Google uzavírá s operátory a výrobci. Nelíbí se jí totiž, že se zákazníci nemohou sami rozhodnout, které aplikace si nainstalují, a že jim Google nutí ty své. Pokud by komise uznala Google vinným, může mu udělit pokutu ve výši až 10 % ročních tržeb, tedy aktuálně 7,5 miliardy dolarů.

Android je otevřený, tyto aplikace Googlu nikoliv

Evropská komise si již v minulosti vyšlápla na Microsoft, který ve Windows přibaloval webový prohlížeč (IE) a přehrávač médií (WMP). Kupodivu nikdy neeskaloval spor kvůli integrování antiviru, přestože v bezpečnostním softwaru se točí mnohem více peněz.

Situace s dnešním Androidem je podobná. Systém ovládá 80 % trhu a každý krok Googlu může být ze strany konkurence viděn jako zneužívání dominantního postavení. Jenže nikdo nenutí výrobce, aby používali Android, ani zákazníky, aby jej kupovali. Výrobci si také mohou přeložit zdrojové kódy Androidu a postavit na něm svůj systém s aplikacemi dle vlastního výběru.

Tip: Tak je Android open source, nebo není? [komentář]

Komisařka mluví obecně o Androidu, ale evidentně ji vadí smlouvy, které Google podepisuje s výrobci, aby mohli na telefonech používat i jeho obchod se softwarem (Play Store). Skrz tuto smlouvu si Google vynucuje, které aplikace musí výrobce předinstalovat a kde mají být zobrazeny. Google už ale nebrání, aby Samsung a spol. nasadili vlastní konkurenční software. A využívají toho. Vždyť například aplikace Microsoftu teď najdeme předinstalované na každém druhém zařízení. Uživatel sice software nemůže vždy smazat, ale může jej zablokovat a jako výchozí (prohlížeč, přehrávač, e-mail) používat jiný.

CS24

 

Zdroj: Reuters