Hlavní navigace

Evropský parlament schválil poslední krok nutný pro konec roamingu

Sdílet

Zdroj: Redakce
Evropský parlament schválil stropy velkoobchodních cen za volání, SMS a data. Operátoři si nazvájem mezi sebou nebudou moci účtovat více než 200 Kč za 1 GB dat.

Europarlament hlásí, že poslední překážka byla zdolána. Poslanci EP včera odsouhlasili stropy pro velkoobchodní ceny za roamingové služby, které si mezi sebou platí operátoři. Jejich výše je nakonec stejná jako po únorovém oznámení. Návrh schválilo 549 europoslanců, 27 bylo proti a 50 jich chybělo. Běžní uživatelé nebudou od 15. července v zemích EU nic připlácet. Volání, SMS i mobilní internet jim bude v zahraničí účtován stejně jako doma. Systém je ale nastaven tak, aby lidé nemohli kupovat výhodné tarify v zahraničí a používat je doma trvale (tzv. permanentní roaming). To si operátoři budou hlídat a zneužití „trestat“ pomocí příplatků. Ty nemohou být vyšší než ony odsouhlasené velkoobchodní ceny.

Kolik si operátoři naúčtují mezi sebou?

Cenový strop činí 0,032 € (0,85 Kč) za minutu hovoru, 0,01 € (0,27 Kč) za SMS a 7,7 € (205 Kč) za jeden gigabajt dat. Velkoobchodní cena dat se ale bude v následujících letech postupně snižovat.

  • Od 1. ledna 2018 bude gigabajt stát 6 € (160 Kč).
  • Od 1. ledna 2019 bude gigabajt stát 4,5 € (120 Kč).
  • Od 1. ledna 2020 bude gigabajt stát 3,5 € (93 Kč).
  • Od 1. ledna 2021 bude gigabajt stát 3 € (80 Kč).
  • Od 1. ledna 2022 bude gigabajt stát 2,5 € (67 Kč).

Tolik si tedy operátoři mohou maximálně účtovat mezi sebou a takové jsou i maximální příplatky pro spotřebitele, pokud by roaming zneužívali. Za zneužití se považuje, pokud v uplynulých čtyřech měsících bude zákazník více než dva měsíce v zahraničí. Nebo pokud je SIM karta dlouho neaktivní a pak je využívána většinou (nebo výhradně) v zahraničí.

MMF24

Tip: Konec roamingu znamená levné volání ZE zahraničí. Volání DO zahraničí zůstane drahé

Roaming bez poplatků pro spotřebitele má ještě jednu podmínku. Operátoři si budou moci u národních regulátorů (ČTÚ) zažádat o výjimku, pokud by pro ně konec roamingových poplatků v EU znamenal, že by museli zvýšit domácí ceny. Pak by si mohli dočasně po klientech chtít za spotřebu v zahraničí více peněz.