Hlavní navigace

Excel 2016 získává spolupráci v reálném čase. Office pro Windows nabídne automatické ukládání

29. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce
Novinky v produktech Office za měsíc březen stojí za to. Ty hlavní lze zatím jen testovat, stále jde o příjemnou předzvěst věcí budoucích – a ne příliš vzdálených.

Office 2016 před rokem a půl nabídl spolupráci více lidí v reálném čase, ale jen ve Wordu s tím, že tato dnes velmi důležitá funkce bude do dalších nástrojů zahrnuta časem. Trvalo to více než rok a loni na podzim se objevila v PowerPointu. Hádáte správně, že po několika dalších měsících došlo na poslední z hlavní trojice nástrojů. Spolupráce v reálném čase je nově dostupná také v Excelu pro Windows, který je dostupný v rámci Office 365. Ale zatím jen v rámci testování. Kdo by chtěl funkci vyzkoušet, může se přihlásit k programu Office Insider Fast. Pokud se do testování pouštět nechcete, stačí chvíli počkat, než skončí testování a spolupráce bude dostupná pro všechny. Již dříve ji dostaly verze Excelu pro iOS, Android, mobilní Windows a pak také Excel Online. Podpora pro Excel pro macOS je v přípravě.

Automatické ukládání

Neméně zajímavé je, že klasické desktopové nástroje Word, Excel a PowerPoint pro Windows získávají funkci pro automatické okamžité ukládání všech provedených změn. To znáte primárně z webu, nabízí ho Office Online nebo Dokumenty Google.

Spolupráce více lidí v reálném čase v Excelu je na dosah Spolupráce více lidí v reálném čase v Excelu je na dosah (Foto: Microsoft)

I v plnohodnotných kancelářských nástrojích Office se tak budete moct přestat starat o ruční ukládání, protože všechny změny budou hned automaticky ukládány – ovšem pokud bude soubor uložený v SharePointu Online či OneDrivu (for Business). I zde platí, že zatím je novinka dostupná jen v rámci kanálu Office Insider Fast.

Další novinky v Office

K dalším březnovým novinkám v rodině produktů a služeb Office patří u nás nedávno zmíněné grafy k rovnicím, které lze automaticky generovat ve OneNotu pro Windows 10. Jen pro upřesnění, jedná se zatím jen o verzi ze Storu. Jak jsem poukázal, Microsoft nástroj před několika lety uvolnil pro bezplatné použití, zmíněná novinka je ale k dispozici kupodivu jen těm, kdo si předplácí Office 365.

KL24

Aspoň letmo zmínit musím nástroj Microsoft Teams. Je cílený na firmy a podle všeho se povedl a v tomto měsíci je konečně dostupný ve 181 zemích a v 19 jazycích. Reakce na moderní platformy jako Slack je dostupná v rámci firemních tarifů Office 365.