Hlavní navigace

Exotika: ASRock navrhl desku Mini-STX, do níž lze instalovat grafické karty typu MXM

24. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste stavěli počítače před deseti lety, pamatujete si možná, že tehdy firma ASRock předváděla celou řadu zvláštních experimentů, jako byly desky se sloty AGP i PCI Express, nebo model, který měl podporovat Athlony 64 pro dva různé procesorové sockety. V současnosti už je tato firma méně dobrodružná, ale i tak občas napáchá něco neobdvyklého. Zajímavost z podobného těsta měla firma i teď na CES 2017, kde předváděla kompaktní počítač DeskMini GTX/RX. Jde o malé herní PC založené částečně na formátu či možná lépe řečeno myšlence desek Mini-STX – ale značně překopané.

Mini-STX je formát desek o rozměru zhruba 14 × 14 cm, používající klasický desktopový socket pro CPU, ale už žádné sloty PCI Express, jedná se totiž o jakousi větší a pružnější větší alternativu pro NUCy a podobné krabičky. ASRock se ale v tomto případě rozhodl to změnit a přišel s hybridem, který na desku Mini-STX přidává možnost nainstalovat samostatnou grafiku. Ovšem nikoliv do klasického slotu, čímž by v podstatě jen vznikla deska typu Mini-ITX.

Deska ASRock Z270M-STX MXM (Zdroj: SFF Network) Deska ASRock Z270M-STX MXM (Zdroj: SFF Network)

Základovka stroje DeskMini GTX/RX (nesoucí označení Z270M-STX MXM) má PCB do jedné strany podstatně prodloužené, a na něm je naležato osazen slot pro notebookové grafické karty v provedení MXM. Ty po instalaci tedy leží na desce a i s chlazením může být zachován relativně nízký profil. Model DeskMini vystavený na CES bude ve slotu mít Radeon RX 470, ale zmíněna je i podpora pro RX 480 a GeForce GTX 1060.

Slot MXM desku docela výrazně zvětšil. ASRock toto místo využil tak, že na druhou stranu osadil rovnou čtyři sloty M.2. Z těch je jeden krátký, míněný je pro instalaci bezdrátového modulu Bluetooth/Wi-Fi, ale zbylé tři mohou pojmout SSD s konektivitou PCI Express 3.0 ×4. Navíc lze připojit ještě dvě úložiště s rozhraním SATA. Ve výchozím stavu má být osazeno 128GB SSD Samsung 961 (a ve dvou slotech SO-DIMM pak celkem 16 GB 3000MHz pamětí DDR4). Osazení SSD ze spodní strany nebude bohužel moc dobré pro jejich chlazení (nebude-li dno perforováno).

Deska ASRock Z270M-STX MXM (Zdroj: SFF Network) Deska ASRock Z270M-STX MXM (Zdroj: SFF Network)

DeskMini GTX/RX se bude prodávat s procesorem Core i7-7700K, který má být chlazen boxovým řešením od Intelu. Na desce je čipset Z270 (je také zespod PCB a nemá kvůli tomu chladič), který by měl umožňovat taktování. Budete ale asi omezeni výkonem externího napájecího zdroje, který je 220W.

KL24

Deska samotná má poměrně pěknou výbavu: například gigabitovou síťovou kartu Intel I219V a zmínit je třeba USB 3.1 typu C a zároveň Thunderbolt 3, který je vyveden dopředu. Z grafické karty je vyveden DisplayPort, HDMI 2.0 a Mini DisplayPort, další HDMI 1.4 je vytaženo z grafiky v procesoru. Celkově lze tedy připojit minimálně čtyři monitory (další s Thunderboltem).

Koncept pro kompaktní hráčská PC?

Nepočítal bych s tím, že se bude deska Z270M-STX MXM prodávat samostatně, jelikož potřebuje speciální skříň a chlazení pro grafiku. Těžko také říct, zda se někdy objeví dalšího model tohoto formátu, kterým by se dalo DeskMini GTX/RX upgradovat – zatím nebylo ani sděleno, kdy se začne prodávat tento první model. Jde tedy asi spíše o koncept pro počítače typu barebone, i když kdo ví, třeba se tato mutace Mini-STX ještě rozšíří.

ASRock DeskMini GTX/RX (Zdroj: SFF Network) ASRock DeskMini GTX/RX (Zdroj: SFF Network)

Byl pro vás článek přínosný?