Hlavní navigace

Externí disk jako (přerostlá) paměťová karta

6. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud má váš externí pevný disk konektor eSATA, můžete si gratulovat, avšak k mnoha zařízením z oblasti spotřební elektroniky jej stejně připojíte pouze přes USB, pokud vůbec. Organizace SATA-IO se tedy jala standardizovat formát média s rozhraním SATA, který se bude zasouvat do k tomu určeného slotu a datové spojení i napájení zajistí odolný konektor, jenž má vydržet pět tisíc zacvaknutí. Pro srovnání: obyčejná SATA kabeláž je navržena pro padesát cyklů připojení a odpojení. Podporovaná přenosová rychlost je 6 Gb/s, v budoucnu možná i více.


Standard Universal Storage Module určí parametry konektoru, specifikovat rozměry slotů a médií dostala za úkol Small Form Factor Committee. Oba by měly být dokončeny v průběhu letošního roku. V prvním případě to nebude nijak těžké, neboť USM přejímá konektor GoFlex vyvinutý společností Seagate. Rozměry média se s největší pravděpodobností přizpůsobí pevným diskům pro notebooky, tedy formátu 2,5 palce.

Vize tvůrců standardu je taková, že USM slot bude umístěn na televizorech, set-top boxech, herních konzolích a dalších zařízeních; mohl by se také stát standardní výbavou větších laptopů a stolních počítačů (společně se čtečkou paměťových karet). Kromě záslepek do 3,5" či 5,25" pozic budou k dispozici dokovací stanice.

CS24

Rozhodující slovo budou mít výrobci externích pevných disků, kteří mezi sebou soupeří hlavně designem a možná jim bude proti srsti přizpůsobovat se jednomu standardizovanému tvaru. Zdali i to budou mít na paměti tvůrci rozměrového standardu a jak to nakonec dopadne, na to si musíme ještě minimálně pár měsíců počkat.

Zdroj: X-bit labs, The Tech Report