Hlavní navigace

Extra Fail 9: výběr těch největších průšvihů a úspěchů za minulý měsíc

6. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

10 let poté: 3G není ani na polovině

fail

V roce 2002 se u nás objevila vymoženost jménem 3G a o tři roky později se k O2 a T-Mobile přidal Vodafone. Po deseti letech je situace taková, že T-Mobile nepokryl ani polovinu území Česka a ostatní jsou na tom ještě mnohem hůře. Nyní navíc vyčkávají na aukci kmitočtů pro rychlejší LTE a my už dopředu tušíme, jak to bude vypadat za dalších deset let. Útěchou může být snad je to, že vám při nízké rychlosti déle vydrží FUP a bez 3G i baterie ve smartphonu.

 

3D je nejzbytečnější současnou technologií

fail

Na cnews.cz jsme před časem umístili anketu o technologii, která by v IT buď už dávno neměla co pohledávat, nebo je sice nová, ale naprosto zbytečná. Na výběr jsme měli Blu-ray, 3D displeje, rozhraní Metro na desktopu, lesklé plasty a displeje, nadstavby Androidu, zhuštěné klávesnice, digitální zoom, obří displeje smartphonů, Caps Lock a nakonec rozlišení 1366 × 768 px. S velkým náskokem u vás „vyhrálo“ 3D a ukázalo se, že koukat na obrázky ve směšných brýlích kromě občasné návštěvy kina nikdo nechce. o2

 

Vodafone výhodný jen pro Vietnamce

fail

Nové férové tarify jsou oficiálně ty jediné, které si dnes můžete aktivovat. Vodafone se chlubí sekundovou tarifikací (to zde mělo být dávno), neomezenými sms (nejdražší data v historii, která už nemají velkou budoucnost) a zahraničním voláním – to je opravdu výhodné, ale hlavně pro cizince žijící v Česku, kteří tak mohou levně volat domů. Nemůžete (oficiálně) mít hodně minut bez dat, nebo minimální počet minut s velkým datovým tarifem, a když už seženete tarif s pořádným FUP, nelze jej použít v zahraničí. Nabídka je až tak „zjednodušená“, že zkušenější uživatelé v ní nemají na výběr. Nerušte u Vodafonu své staré tarify, už nikdy je nedostanete zpět.

 

Alza bude vykupovat staré produkty

winU Alzy můžete vrátit zboží i po 14denní lhůtě a dostanete za něj až 60 % původní ceny. Ne sice přímo peníze, ale kredit, který musíte utratit do tří měsíců. Musí jít o zboží neopotřebené a s plným příslušenstvím. Jde o zajímavý krok, jak si uvázat zákazníky, kteří budou v jednom obchodě nakupovat a pak se ztrátou prodávat zpět. Peníze se točí pořád v Alze, ta navíc může vrácené zboží prodávat dále za vyšší cenu a s kratší zárukou. Už teď můžete v obchodě najít vrácené produkty z reklamací, nebo zánovní kousky s výraznými slevami. Nám se takový krok Alzy líbí, ne každý má chuť prodávat zdlouhavě v bazaru.

Displeje notebooků nestojí za nic

fail

Linus Torvalds se opět naváží do výrobců – tentokrát do výrobců notebooků. Vytkl jim, že používají displeje z minulého století. Rozlišení 1 366 × 768 px a TN panel jsou totiž zcela běžnou výbavou naprosté většiny laptopů současnosti, zatímco shodným rozlišením již disponují malé smartphony a některé tablety mají dokonce ještě více. Srovnejte třeba Retinu v iPadu a „běžný notebook“. Linus by rád, aby standardní rozlišení pro notebooky bylo 2 560 × 1 600 px a současně apeluje, aby se tomu přestalo říkat vysoké rozlišení. To je standardní rozlišení a naopak to, co je běžné nyní, je odpad.

 

CS24

Nokia se stále propadá

failZatímco v počtu prodaných telefonů se finská Nokia ještě drží na druhém místě mezi Samsungem a Applem, přičemž stále ztrácí, tak mezi výrobci chytrých telefonů úplně vypadla z žebříčku. Víc smartphonů prodají kromě dvou jmenovaných i RIM (Blackberry), ZTE a HTC. Nokia v klasických telefonech vyklizuje pozice a nabízí jen levné přístroje. U smartphonů stále čeká na úspěch Windows Phone a tím pádem Lumií, který však zatím nepřichází.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.