Hlavní navigace

Extra Fail: výběr těch největších průšvihů a úspěchů za poslední měsíc

21. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý desátý Korejec má Galaxy S II

winNejenom Japonci jsou žhaví po technologických novinkách. Překvapivá zpráva od společnosti Samsung uvádí, že jeho úspěšný telefon Galaxy S II si na jeho domácí půdě – v Jižní Korei, koupilo již přes pět milionů lidí. Nutno dodat, že korejská verze Galaxy má v sobě TV tuner. Pokud si spočítáte, kolik má země obyvatel (48 milionů), dozvíte se, že stejný telefon nosí v kapse či kabelce každý desátý Korejec. A pak kdo je tady ovce.

samsung

 

Kodak krachuje

failKodak byl první, který uvedl v roce 1888 na trh fotoaparát pro širokou veřejnost a stal se synonymem všech fotoaparátů na dlouhá desetiletí. Nyní ale krachuje, protože již nedokáže konkurovat digitálním přístrojům. Zatím zavřel 13 továren na výrobu kinofilmů. Nástupu digitálů se nedokázal přizpůsobit, i když času na to měl dost. Ironií je, že sám digitál vymyslel, a to již v roce 1975. Tehdy trvalo pořízení jednoho snímku 23 sekund, dnes je lépe zbavit se akcií obdobnou rychlostí.

kodak

 

Milión nejchytřejších telefonů mezi námi

Android je roztříštěný systém. Ten originální je pouze na několika telefonech, jinde si jej výrobci ohýbají a upravují k obrazu svému. Tím do něj sice občas přidají zajímavé funkce, většinou jej ale zpomalí a při vydání nové verze čekáte déle, případně taky zbytečně. Zkušenější uživatelé si proto do telefonu dávají alternativní ROMku, nejčastěji CyanogenMod od nezávislých vývojářů. Ten nedávno docílil jednoho milionu unikátních instalací, což znamená jeden milion telefonů s progresivním systémem plným užitečných funkcí. Nejrozšířenějším je na HTC Desire s 80 000 instalacemi. Autorům gratulujeme.

cgm

Vaše data patří nám

failTak nám chtějí zase utáhnout smyčku kolem internetu a prosadit ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Tato mezinárodní smlouva má mj. chránit před pirátstvím, ale spíše jde na ruku vydavatelským společnostem. FBI zavřela Megaupload, jehož provozovatel sice nebyl žádný andílek, ale proslýchá se, že se chystal s hudebníky dělit o zisk, čímž by vydavatelské společnosti postavil mimo hru. To jsou samozřejmě nepotvrzené informace, ale ACTA nic dobrého nepřinese. Až po vás budou 50 km za Rozvadovem chtít heslo k vašemu laptopu…

acta

 

Google nás v Marketu konečně ochrání

Android je otevřený systém a Google pro něj na rozdíl od Applu aplikace nijak neschvaluje. To je na jednu stranu výhodné, protože Apple je celkem přísný a klidně vám pracně naprogramovanou aplikaci bez uvedení důvodu prostě do App Store nepustí. Přístup Googlu však znamená riziko, že si stáhnete více či méně škodlivou aplikací. Nyní vypouští do své databáze bota jménem Bouncer, který bude veškeré aplikace kontrolovat heuristickou analýzou a ty potenciálně nebezpečné odstraňovat z veřejně přístupné části Marketu. Svět smartphonů bude zase o něco bezpečnější.

market

 

KL24

3× stůj! Nebo použijeme disketu

failŽe je počítačová technika u policie na úrovni někde mezi školní a muzeální je známé. Před pár týdny se stal zajímavý případ, který to ještě podtrhuje: při jednom vyšetřování se policisté dlouho nevraceli z auta a nakonec požádali občana, zda by jim nepůjčil klávesnici. Ta jejich prý selhala. K zápůjčce samozřejmě došlo, ovšem objevila se dlouho neviděná nekompatibilita. Klávesnice běžného občana nešla do policejního počítače zastrčit, a tak došlo ke zvonění na ostatní obyvatele domu, kteří ochotně nabízeli vlastní klávesnice k vyřešení zločinu. Žádná však nepasovala, policistům totiž chyběl konektor USB. Zda měl jejich počítač staré PS/2, nebo ještě DIN, již zpráva neuvádí.

pcr

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.