Hlavní navigace

Extra PC 06/2013: 9 + 1 triků pro fotografování s mobilem

30. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Realita je taková, že mnoho z nás dnes nosí v kapse fotoaparát, který by ještě před pár desítkami let stál majlant a měl rozměry kopačáku. A ačkoli si fotografičtí puristé u fotomobilů stále na něco stěžují, s trochou snahy můžete i z vašeho smartphonu vymáčknout snímek, za který se nebudete muset (nejen) v rodinném albu stydět. Stačí jen vědět jak na to. V tomto tématu si tedy proto probereme několik základních tipů a triků – mnohé z nich jsou univerzálně použitelné pro všechny fotografické přístroje, jiné se hodí právě pro smartphony.

1. Stabilizujte se!

Fotíte-li za horších světelných podmínek, může se stát, že automatika integrovaného fotoaparátu nastaví příliš dlouhý čas expozice. Aniž bychom zabíhali hluboko do fotografické teorie, stačí říct, že jde o čas, po který čip přístroje přijímá přes čočku světlo a tento čas je příliš dlouhý na to, abyste byli schopni telefon udržet v dokonale zafixované poloze. To vyústí v rozmazaný snímek. U méně zkušených fotografů jde většinou o čas který je nižší, než 1/100–1/80 sekundy. Často se také stane, že se nacházíte v nepřirozené pozici – máte natažené ruce, stojíte na špičkách, abyste dosáhli ideálního záběru. V takovém případě se čas, po který dokážete smartphonu udržet dokonale stabilizovaný, ještě snižuje. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který vám v nastalé situaci může pomoci: zafixujte si ruce, případně samotný přístroj o nějaký pevný objekt. Může to být třeba stůl, kamenný podstavec sochy nebo dopravní značka. Opřete se, zadrže dech a dokonalý snímek máte v kapse.

V terénu můžete ke stabilizaci využít libovolný pevný objekt

 

Kompletní téma najdete spolu s mnoha dalšími zajímavými články v aktuálním Extra PC, které zakoupíte ve všech dobrých trafikách.

[epc-current-box]

Byl pro vás článek přínosný?