Hlavní navigace

Extra PC 07-08/2013: Jak chytré jsou dnešní chytré televize?

1. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce
Každý výrobce televizí dnes skloňuje termín chytrá televize případně Smart TV, což je pouze anglický ekvivalent prvního, nic dalšího v tom nehledejte. Je to velké lákadlo a také silný prodejní argument. Co je vlastně na chytré televizi tak oslňujícího a čím se liší od té staré, hloupé?

Počítač v bedně 

Rozdíl je v chytré elektronice, kterou je televize vybavena a v aplikacích na těchto technologiích postavených. Dá se vlastně říct, že jde o televize vybavené počítačem na kterém běží jakýsi operační systém, který má velmi jednoduché ovládání uzpůsobené návykům televizního diváka. Takto to ale výrobci neprezentují.

Jádrem chytré televize je počítač s připojením na internet

Stejně jako u počítače, pro plnohodnotné fungování všech předností chytré televize potřebujete internet. A nestačí vám nějaký základní tarif, chce to plnohodnotnou linku – čím rychlejší, tím lepší. Streamování videa ve vysokém rozlišení, které Smart TV nabízí, patří k tomu nejnáročnějšímu, co můžete po internetové přípojce chtít. Téměř každá nová televize, kterou dnes v obchodech najdete už umí rozběhnout nějaké aplikace, právě přístup na internet ji ale posune do kategorie skutečně chytrých přístrojů. Příplatek za takto vybavenou televizi už přitom u některých značek bývá zanedbatelný, není výjimkou, že menší Smart TV (80cm úhlopříčky) dnes koupíte pod deset tisíc korun.

KL24

Ilustracni

Kompletní téma najdete spolu s mnoha dalšími zajímavými články v aktuálním Extra PC, které zakoupíte ve všech dobrých trafikách.

[epc-current-box]

Byl pro vás článek přínosný?