Hlavní navigace

Extra Rozhovor: Vývoj první aplikace byl pokus-omyl, osmičkám věříme

18. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redakce: Jste jedinou českou firmou certifikovanou pro design Windows 8 aplikací. Jak se to tak malé české firmě přihodí?  

D.Š.: Tady se můžeme jenom domnívat. Iniciativa přišla ze strany české pobočky Microsoftu, který si celosvětově vybral 93 firem, a my získali možnost být mezi nimi. Vlastně jako jediná česká firma. Dlouhodobě s českým Microsoftem spolupracujeme, například při vývoji HTML 5 verze rozcestníku služeb Seznam.cz v rámci propagace Internet Exploreru 9 jsme se ukázali jako schopný partner, který si dokáže poradit a podpořit technologii, která se na trhu teprve probouzí. Vedle toho nám hrál do karet ten fakt, že jsme menší firma bez korporátních procesů, která je schopná rychle reagovat na aktuální změny, kterých je při vývoji nového operačního systému opravdu hodně.

Redakce: Jak celý proces certifikace probíhal? Co všechno jste museli podstoupit?

D.Š.: Díky této příležitosti jsme podstoupili řadu specializovaných školení zaměřených na pochopení pravidel designu a teorie Metro stylu.  Vedle toho jsme mohli využít neveřejných testovacích verzí Windows 8 a vývojových nástrojů. Velkým přínosem byl i praktický vývoj za podpory vývojového týmu Microsoftu, díky kterému jsme okusili kompletní problematiku návrhu aplikací pro Windows 8. Skvělé je, že podpora ze strany Microsoftu pokračuje i po skončení certifikačního procesu – stále jsme v kontaktu s jejich vývojovým týmem a můžeme tak rychleji reagovat na změny, které se objevují.

První česká aplikace pro Windows 8 vznikla pro slevový server Zapakatel

Redakce: Získali jste tak na českém trhu zajímavou konkurenční výhodu. Co to pro Vás znamená? A co to znamená pro ostatní české vývojáře a firmy?

D.Š.: Ano, velmi si toho ceníme a rádi bychom tuto zkušenost využili na maximum. A to jak v oblasti poradenství při designu Windows 8 aplikací, tak při jejich vývoji, na který jsme se sami museli také zaměřit, abychom celé problematice opravdu dobře porozuměli. V tuto chvíli máme 3 specialisty na Windows 8 aplikace, díky kterým dokážeme pomoci jak firmám, které se rozhodnou Windows 8 aplikace vyvíjet externě, tak i samotným vývojářům.

Redakce: Vraťme se ale úplně na začátek. Proč jste se rozhodli vyvíjet pro Metro?

D.Š.: To je dobrá otázka. (usmívá se) Sami platformě osmiček hodně věříme – jak na klasických desktopech, tak na tabletech, díky kterým dostane ovládání Windows 8 úplně nový rozměr. Jsme přesvědčeni o jejich vysoké kupní síle a o tom, že se Microsoft vydal správným směrem. Metro jsme sledovali už na Windows Phone 7.5 Mangu a když jsme zjistili, že bude existovat i pro Windows jako takové, řekli jsme si, že to dává smysl a chceme se tomu věnovat. Vedle toho se nám líbí čistota designu a to, že je Metro design pochopitelný velmi rychle i pro člověka, který ho nikdy neviděl.

Redakce: Vaší první aplikací, která je dnes mezi prvními na českém Windows Store, je aplikace Zapakatel. Jak probíhal její vývoj?

D.Š.: Mám-li být upřímný, byl to pokus omyl, neboť i přes informace, které jsme měli k designu, k vývoji jako takovému stále neexistují kompletní materiály. Člověk se ale rychle učí a vývoj dalších aplikací je poté mnohem snazší.

Redakce: Chcete-li být na dnešním trhu první, nezbývá než začít vyvíjet už v testovací beta verzi. Co to s sebou nese za důsledky?

D.Š.: Na jednu stranu se to může zdát trošku kontraproduktivní, protože nikdy nemáte jistotu, že to, co vytvoříte, bude finální. Nikdy nevíte, co děláte zbytečně a co se bude opravdu hodit. Konkrétně u Zapakatelu jsme po příchodu Release Preview museli změnit velkou část aplikace, a to i přesto, že jsme byli již v půlce celého vývoje.

O firmě

Fleveo je jedna z prvních českých digitálních agentur, která se zaměřila na vývoj facebookových aplikací a návrh a konzultace kampaní v sociálních sítích. V současné době zajišťuje kompletní digitální služby, od návrhu komunikační strategie přes vývoj aplikací a přípravu kampaňových mikro stránek, až po tvorbu vlastního obsahu. Nově se firma rozšířila o .NET vývojáře a zaměřuje se na vývoj Metro aplikací.

Redakce: Jak vnímáte Release Preview, o kolik se zlepšila od předchozí beta verze?

D.Š.: Upřímně, byl jsem sám překvapen, jak naši vývojáři přijali už Consumer Preview verzi. Někteří už tuto verzi používali jako produkční prostředí, což jsem opravdu nečekal. Do Release Preview přišel Microsoft s řadou vylepšení, díky kterým je dnes RP z mého pohledu verzí, která by mohla jít ven. Ve srovnání s betou je výrazně rychlejší a stabilnější.

Redakce: Jste jedním z prvních zadavatelů aplikace na český Windows Store. Jaká byla Vaše zkušenost? Poradili byste našim čtenářům nějaké tipy – triky, jak celý proces vložení urychlit?

D.Š.: I v tomto případě jsme byli takovými „testovacími králíky“, neboť stále dochází k vyladění celého procesu. Jedním z úsměvných triků, který jsme zavedli, byla změna pracovní doby, neboť o certifikaci se v tuto chvíli rozhoduje v Americe. Mohli jsme tak flexibilně reagovat na dotazy a doplňovat, co bylo potřeba. Se schvalováním v USA souvisí i nutnost připravit aplikaci nejen v češtině, ale také v angličtině nebo v jednom z podporovaných jazyků, a to včetně obsahu, popisu, screenshotů, prostě všeho! Nejvíce mě však pobavil bod 1.1 schvalovacího procesu, ve kterém musíte dokázat, že vaše aplikace dává pro uživatele smysl. (směje se)

Redakce: V čem jsou hlavní záludnosti Metra, čím se pro vývojáře liší od klasického Aera. Zvládne vývoj každý?

D.Š.: Podle našeho názoru se každý šikovný vývojář naučí s Metrem pracovat. Nevýhodou zatím zůstává, že neexistuje žádná komplexní dokumentace, jak pro Metro programovat. Co se týče rozdílů mezi Metrem a Aerem, jde o dvě úplně rozdílné platformy. Podobné jsou vlastně jenom v tom, že se pro obojí dá využít C# a jako vývojový nástroj Visual Studio.

Redakce: Jak vidíte budoucnost tabletů a konvertibilních tabletů s Win 8?

KL24

D.Š.: Tabletům věřím. Ve spojení s Windows 8 přinesou velmi příjemný způsob ovládání a podle mého názoru to bude první opravdu konkurenční platforma k iPadu. 

David Šmehlík

David Šmehlík žije děním na (nejen) českém internetu, šéfuje vývojářům a copywriterům ve Fleveu, psal pro 30minut.cz, miluje nové technologické hračky a věří v budoucnost sociálních sítí. Již několik let se podílí na organizaci konference Junior Internet, která pomáhá mladým internetovým nadšencům prorazit se svými projekty. Najdete ho na Twitteru, na LinkedIn či na jeho osobním blogu.

 

Byl pro vás článek přínosný?