Hlavní navigace

Extra test: co nabízejí supervýkonné notebooky?

16. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak vybírat výkonný notebook

Rozhodli jsme se otestovat multimediální notebooky, u nichž je mobilita či výdrž na baterie podružným parametrem. Takové přístroje jsou velké, výkonné a nacpané nejrůznějšími technologiemi a funkcemi. Jejich design je většinou velmi unikátní, na stole vám určitě ostudu dělat nebudou.

Důležité upozornění: tento článek je součástí našeho Extra testu 10 supervýkonných notebooků.

DTR - Draví Trhači Rekordů

Výkonné a velké notebooky často označujeme také zkratkou DTR. To pochopitelně není česká zkratka - originální název zní Desk-Top Replacement, volně přeloženo náhrada stolního počítače. To také přesně charakterizuje, k čemu jsou notebooky určeny a jakým způsobem byly navrhnuty.

V první řádě vás určitě překvapí jejich velikost. My jsme si do testu pozvali notebooky dvou rozměrů. Aktuálně nejrozšířenější 17" DTR doplnily také čtyři 18,4" modely, které reprezentují nejnovější trend. Jedná se totiž o modely s "pravým" filmovým poměrem stran 16:9. Obě velikosti už jsou dostačující i na přehrávání filmů, mnohé z testovaných kousků měly dokonce displeje s Full HD rozlišením. V kombinaci s Blu-ray mechanikou a kvalitním dálkovým ovladačem jsme tak měli tu čest se špičkovými digitálními přehrávači nové generace.

Velikosti displejů sice byly obdobné, v kvalitě obrazu jsme však rozeznali velké rozdíly. Některé modely disponovaly také TV tunerem, často tak budou zastávat i funkce televizoru. Také proto jsou mnohé modely vybaveny speciálními reproduktory včetně subwooferu, kvalita zvukového podání však náročné posluchače neuspokojí. Většina modelů z této kategorie je vybavena samostatným digitálním zvukovým výstupem pro připojení ke kvalitní domácí aparatuře.

Obraz již jen digitálně

Co se týče dalších konektorů, jsou na tom tyto stroje velmi dobře - jedná se přeci jen o luxusní a drahé kousky. Všechny testované notebooky a většina modelů této kategorie je vybavena HDMI výstupem, který zajistí přenos obrazu a zvuku v té nejvyšší kvalitě. Kromě dostatečného portu USB najdete u těchto strojů také modernější a rychlejší rozhraní eSATA, výjimkou není ani malý FireWire.

Příjemným bonusem, který je v této kategorii samozřejmostí, bývají ovládací prvky. Na klávesnici je dost místa, vejde se i plnohodnotný numerický blok. Konkrétní kvalita zpracování je sice různá, většinou však tyto přístroje nabízí vyšší pracovní komfort než běžné notebooky. Také díky vysokému rozlišení a velké obrazovce se hodí i na práci - editovat rozsáhle tabulky s mnoha řádky i sloupci není na multimediálních přístrojích žádný problém.

Často se objevují také speciální ovládací prvky na multimédia, které ovládání DTR také zpříjemňují. Samozřejmostí jsou kvalitní webkamery, kompletní bezdrátová konektivita včetně nové N-kové Wi-Fi a Bluetooth. Často nechybí ani čtečky otisků prstů.

Dva za cenu jednoho

Otázka zda si pořídit DTR je poměrně komplikovaná a neexistuje na ni jednoznačná odpověď. Některé testované modely vás přijdou i na padesát, šedesát tisíc. Za tu cenu si můžete pořídit výkonnější herní počítač včetně lepšího monitoru, reproduktorů i dalších nezbytných periferií a zároveň k tomu ještě kvalitní notebook běžných parametrů. Získáte tak vyšší výkon a pracovní ergonomii u stolního počítače a lepší mobilitu a výdrž na baterie u notebooku. Zároveň navíc získáte dva počítače. DTR vám však nabídne určitou exkluzivitu, poskytne alespoň dočasný vysoký výkon i v terénu, můžete si jej vzít jednoduše s sebou na chatu nebo dovolenou a pokud máte doma málo místa nebo se vám počítačové skříně protiví, po použití přístroj zaklapnete a zavřete do šuplíku. Jestli vám to stojí za to se již musíte rozmyslet sami.

[pagebreak title=Výkon v moderních hrách]

Nerady cestují

Daní za špičkovou výbavu a velké displeje jsou kromě ceny také fyzické parametry. Modely z kategorie DTR se často nevejdou ani do velké tašky, sehnat speciální obal na široký 18,4" model je zatím v podstatě nemožné. Také váha je u těchto modelů značná, nezřídka přesahuje i čtyři kilogramy. Zanedbatelné nejsou ani adaptéry, na některé z nich abyste téměř sháněli samostatnou tašku.

Zvlášť dobře na tom nejsou ani s výdrží. Přesto, že je většina postavena na nejnovějších úsporných platformách, při běžné zátěži zvládají většinou kolem dvou hodin, v některých případech i o polovinu méně. Důvody jsou jasné - v první řadě neobsahují akumulátory s příliš vysokou energetickou kapacitou. Nejsou totiž do terénu designovány a baterie slouží spíše jako bezpečnostní záloha v případě výpadku nebo nedostupnosti elektřiny. Druhý zásadní důvod, proč nejsou notebooky této kategorie šampiony v době výdrže na baterie, jsou extrémně výkonné komponenty v čele s herními grafickými kartami.

Konečně zvládnou i nové hry

Co se týče výkonu, jsou tyto počítače opravdu na špici. Základem většiny modelů je dnes výkonné dvoujádro nové generace. Ještě více, než v jiných notebookových segmentech zde dominuje Intel, přesto se nám podařilo sehnat jednoho zástupce s procesorem AMD. Tento model měl také jako jediný grafické řešení od ATI - v testu si můžete sami prohlédnout jak tyto soupeřící platformy dopadají v soubojích o cenu a výkon. Překvapením byl také jeden z prvních čtyřjádrových procesorů, které jsme mohli u notebooku vidět. Jak dopadlo v souboji s výše taktovaným dvoujádry se dozvíte v testu modelu značky Acer.

Grafické karty jsou základním kamenem každého herního stroje. Většinovým zástupcem bylo v testované skupině řešení od Nvidie, konkrétně mobilní karta GeForce 9600M GT. Ta nabízí poměrně rozumný kompromis mezi herním výkonem a spotřebou při multimediálních aktivitách. Od notebooku, který se chvástá, že nahradí domácí stolní počítače však mnozí uživatelé očekávají ještě vyšší herní výkon. Naštěstí v dnešní době existují i řešení, která uspokojí i náročnější hráče. Zajímavým řešením bylo již zmíněná kombinace AMD/ATI, použitá grafická karta Mobility Radeon HD 3850 je ve stolní variantě stále populární mezi méně movitými uživateli.

Nejvýkonnější variantu zastoupenou ve dvou testovaných modelech byla GeForce 9800M GTX - ta už poskytne dostatečný výkon i na nejnovější hry. Daní za to je samozřejmě velká spotřeba a enormní nároky na chlazení. Nejkomplikovanějším řešením pak bezesporu bylo zapojení dvou GeForce 8700M GT do režimu SLI v případě Asusu G70S. Taková varianta je opravdu efektní, nese s sebou však také mnoho komplikací - více se dozvíte v textu o samotném notebooku.

Zajímavou variantu předvedlo Fujitsu Siemens Computers s technologií Hybrid SLI. Spojení integrované grafické karty (Intex X3100) a dedikované Nvidia (GeForce 9600M GT) sice nabídne oproti samotné GeForce pouze mírný nárůst výkonu, velmi pozitivně se však projeví při nenáročném provozu na baterie. Tam se totiž zapojí pouze integrovaná grafika a výdrž notebooku se příjemně prodlouží na rozumné hodnoty.

Výkonný je v případě těchto strojů i zbytek komponent. Většina modelů byla vybavena rovnou 4 GB paměti, při dnešních cenách operačních pamětí už opravdu není moc co řešit. Zajímavostí však je, že 64bitový systém, který plné 4 GB využije jsme našli jen na jednom stroji. Co se týče operačních systémů ve všech případech byly jasnou volbou Windows Vista ve variantách Home Premium nebo Ultimate.

V některých modelech jsme našli také dva pevné disky - u Aceru byly dokonce dva obři se souhrnnou kapacitou ohromujícího jednoho TB (cca tisíc GB). Všechny testované disky byly na notebookové poměry rozumně rychlé (rychlost čtení minimálně 50 MB/s) u žádného modelu se dvěma disky jsme se však nedočkali zapojení typu RAID, které může rychlost diskových operací až zdvojnásobit. Některé notebooky sice tuto možnost nabízeli, ať už jako volbu v BIOSu nebo pomocí dodávané aplikace. Většina běžných uživatelů však nebude po zakoupení složitě zprovozňovat RAID a přeinstalovávat operační systém. Proto jsme tuto výhodu nezhodnotili při měření výkonu, ale jen ocenili body za "bonusovou" funkci.

Jak jsme testovali

U notebooků, které mají být schopné nahradit stolní počítače je zásadním parametrem jejich Výkon. Všech deset notebooků jsme podrobili dvanácti testům. Souhrnný výsledek minimálně 120ti testů (mnohé kvůli přesnosti několikrát opakované) položil základ novému redakčně-testovacímu rekordu.

Testovací metodiku jsme sestavili speciálně pro účely tohoto testu. Zkombinovali jsme měření, která používáme pro testování běžných notebooků (PCMark05, 3DMark06, HD Tune 2.54, Vista Index, kancelářskou a multimediální výdrž) s metodikou herní, kterou používají naši kolegové z ExtraHardware.cz a kterou používáme při testování výkonných stolních počítačů pro Extra PC. Změřili jsme tedy nové a náročné 3DMark Vantage a PCMark Vantage, včetně podtestu PCMark Vantage (Gaming), který hodnotí připravenost hardwaru na nové hry. )

Protože se jedná o počítače, které budou často využívány také ke hraní, použili jsme osvědčenou sestavu herních benchmarků od kolegů z našeho hardwarového webového magazínu. Moderní bojová Call of Duty 4 se hodí, protože se jedná o populární multiplayerový titul a využije více než dvě jádra procesoru, klasika Crysis je stále nejlépe vypadající a graficky nejnáročnější hrou současnosti. Engine Unreal Tournament 3 je použit v mnoha dnešních hrách, tento test tedy prozradí, zda vám běžné hry poběží v počítači plynule. World in Conflict reprezentuje moderní náročnou strategii, jedná se také o titul, který dobře otestuje, jak si sestava poradí s moderním DirectX 10.

Všechny hry jsme testovali v rozlišení 1 680 × 1 050, na rozdíl od stolních počítačů jsme vypustili druhý test se zapnutým vyhlazováním hran (4× AA). Výkon většiny karet byl totiž pro takto náročné hry nedostatečný a výsledky neměly žádnou vypovídací hodnotu. Pozor! U všech monitorů jsme měřili herní výkon ve stejném rozlišení kvůli možnosti porovnat hrubý výkon. Některé modely však mají displej s vyšším nebo nižším nativním rozlišením, než 1 680 × 1 050. V nativním rozlišení vám tak hry mohou jet rychleji nebo pomaleji. V druhém případě budete možná nuceni snížit rozlišení nebo detaily ve hře na přijatelnou mez.

Luxusní nemusí být lesklý

Druhým hodnoceným parametrem byla Ergonomie, ta se u jednotlivých modelů lišila mnohem více, než jsme očekávali. Velmi podstatný je v této kategorii přístrojů displej. Nejedná se jen o jeho rozlišení, i když to je také velmi důležitý parametr. Pečlivě jsme hodnotili také rovnoměrnost podsvícení, regulovatelnost jasu a kontrast - multimediální DTR často slouží k přehrávání filmů, fádní kancelářské barvy s nízkým kontrastem tedy mohou znamenat zásadní problém.

Hodnotili jsme také kvalitu, provedení a rozměry klávesnice a pochopitelně také touchpadu. Bonusové body byly za speciální multimediální klávesy a ovladače. V této kategorii se pochopitelně projevil také design - u těchto luxusních modelů je to zásadní parametr. Módní klavírní lak je sice pohledný a trendy, ale je také extrémně nepraktický. Některé modely naštěstí dokázaly, že i z matné plochy může doslova sálat luxus. Bodovali jsme také kvalitu zpracování. Ta byla u takto drahých modelů naštěstí na velmi vysoké úrovni.

MMF24

Bolavé rameno

Ačkoli tyto modely kvůli své váze a rozměrům nejsou určeny pro časté cestovatele, přeci jen se stále jedná o notebooky. Obodovali jsme tedy také jejich Mobilitu. Hodnotili jsme zejména výdrž při práci a přehrávání filmu, zjišťovali jsme, zda se notebook dá uzavřít alespoň do větší tašky a také velikost a hmotnost adaptéru. V případě multimediálních DTR to často nejsou zanedbatelné parametry - zvláště pokud mají žravou grafickou kartu s vysokým odběrem.

Nakonec jsme obodovali také další Výbavu a funkce. Všechny modely jsou vybavené velmi dobře, body se tedy udělovali zejména za nadstandard. HDMI je běžnou výbavou, extra body tak mohl získat třeba nejnovější digitální DisplayPort (pro přenos videa a zvuku). Výjimkou nebyly Blu-ray mechaniky, TV tunery a kvalitní dálkové ovladače. V této kategorii jsme obodovali také kvalitu reproduktorů a velikost disků a operačních pamětí. Ani zde nebylo snadné získat body. Například plný počet za diskový prostor získal jediný model se dvěma 500GB disky. Schválně, jak velký disk máte ve svém počítači?