Hlavní navigace

ExtraFail 13: výběr těch největších průšvihů a úspěchů za minulý měsíc

19. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Revoluce? Jen strach operátorů

fail

O2 srazil maximální cenu za neomezené volání na částku kolem 700 Kč, čímž způsobil malou revoluci. T-Mobile i Vodafone jej ve spěchu následovali, ač všichni ještě nedávno tvrdili, že jsme specifický trh. Datový limit FUP se však stále příliš neposunul a zlevnění má pragmatičtější důvod: O2 moc dobře ví, že se na trhu brzy objeví čtvrtý operátor i řada těch virtuálních a změna ve vedení ČTÚ jim taky na klidu nepřidá. Našli proto způsob, jak si lidi uvázat těsně před bouří.

 

Google a mrtvé duše

win

Google si uvědomil, že jeho uživatelé občas umírají. Samozřejmě ne na následky vyhledávání, ale stává se to. Přišel proto s decentně nazvanou službou Správce neaktivních účtů, ve které si nastavíte, co se s vašimi daty stane, až tu nebudete. Google sice vaši smrt nepozná vyhledáváním pohřebních služeb, ale prostou delší nepřítomností na webu. Po nastaveném čase vás ověří přes sms a když neodpovíte, jste pro něj mrtví. Vaše data dostanou vámi zvolení pozůstalí, nebo je Google smaže. Užitečné.

o2

 

Intel se nás trochu dotkl

fail

Ultrabooky jsou na svém vrcholu. Ty nejlepší klasické modely seženete právě teď, protože příští generace bude úplně jiná. Intel přidal novou podmínku a všechny ultrabooky, i ty klasické, budou muset být bez výjimky dotykové. I když se to na některé typy třeba nehodí. Na jednu stranu zvolňuje Intel pravidla pro maximální tloušťku a hmotnost, na té druhé přidá hloupou podmínku dotykovosti, která má být volitelná. Takže sbohem matné displeje u NEkonvertibilních ultrabooků.

 

Velká šance pro Operu

win

Opera přejde na stejné jádro, jaké bude mít Chrome. Původně to měl být Webkit, nyní rovnou nový Blink, čímž prakticky vymizí problémy s některými weby. Tvůrci stránek přestanou Operu ignorovat, někteří snad i blokovat. Opera se poučila, že nestačí mít užitečné funkce jako první, když jste malí, protože vás může převálcovat horší, ale rozšířenější systém.

 

Škodí Windows 8 počítačům?

fail

Prodej počítačů se propadá a i někteří velcí hráči začínají vinit Windows 8. Z větší části za to však může fakt, že lidé už výkonné počítače mají a spíš kupují tablety. Přesto však Windows 8 nějaký vliv má – příliš se zaměřuje na tablety a konvertibilní notebooky, přičemž ignoruje požadavky konzervativních uživatelů s desktopy. Začínají se objevovat spekulace, že Microsoft nakonec ustoupí a tlačítko Start přeci jen vrátí. Diplomatičtější postup s rozhraním Metro mohl pokles prodejů alespoň zpomalit. Tento složitý problém rozebral Petr Urban v samostatném článku.

 

 

Čip v mozku zase o kousek blíž

win

KL24

Pěkný design i zajímavé parametry, výdrž celý den, takové jsou brýle v podání Googlu. Google Glass jsou konečně v prodeji a vypadá to na super hračku srovnatelnou s prvním iPhonem: několik omezených funkcí, které nepřináší mnoho nového, ale přesto nabídnou skvělý zážitek. Můžete nahrávat video, pořizovat fotky, videotelefonovat  nebo se nechat navigovat ve městě. A samozřejmě vyhledávat na Googlu, to vše ovládané hlasem. Před vánoci zřejmě přibude krátkozrakých.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.