Hlavní navigace

Extrémní hrbatá GeForce GTX 580 od Zotacu

22. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínský server MyDrivers zveřejnil fotografie chystané přetaktované GeForce GTX 580 z dílny Zotacu. Karta, jejíž oficiální označení zatím neznáme (nereferenční edice od Zotacu většinou nesou přídomek AMP!, avšak zdroj hovoří o „Extreme Edition“), je z referenčních 772 MHz na jádře (Nvidia GF110) a 4008 MHz na pamětech přetaktovaná na rovných 850/4400 MHz (paměťové čipy jsou GDDR5 od Samsungu s latencí 0,4 ns). To z ní téměř jistě činí nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na světě.

Zotac k tomu musel kompletně přepracovat napájecí obvody – ty jsou údajně schopny kartě dodat až 500 wattů elektrického výkonu (byť reálná spotřeba se bude pohybovat spíše mezi 250 a 300 watty). Chladič Titan s pěti heatpipes (Ø 6 mm) a dvěma 120mm větráky zabírá odhadem asi tak čtyři sloty; aby se komponenty vešly na tištěný spoj, ten musel být zvětšen a karta má tedy charakteristický hrb:


Ještě zpět k napájecím obvodům. Ty mají 16 fází pro jádro a dvě pro paměti, osazeny jsou japonskými pevnými kondenzátory. Aby bylo napětí na výstupu co možná nejčistší, tedy bez výkyvů a rušení, obstarává vysokokapacitní kondenzátor FPCAP (má plechový kryt a červený popisek, z nějž byste se dozvěděli, že jeho kapacita je 1000 µF).

Kdy bude monstrum od Zotacu dostupné a kolik bude stát? To bohužel zatím nevíme a bohužel nelze vyloučit ani variantu, že Zotac tento model vydá pouze na asijském trhu.

Zdroj: MyDrivers.com

Byl pro vás článek přínosný?