Hlavní navigace

Extrémní procesory AMD Ryzen Threadripper 9000 na obzoru, až 96 jader architektury Zen 5

27. 8. 2024

Sdílet

AMD Ryzen Threadripper 7000
Zdroj: AMD
AMD Ryzen Threadripper 7000
AMD připravuje 96jádrovou verzi Zenu 5 pro platformy TRX50 a WRX90.

Také nová architektura CPU od AMD, Zen 5, se po procesorech pro desktopový socket AM5 a Ryzenech AI pro notebooky dostane také do highendových výkonných procesorů pro pracovní stanice. První úkaz těchto připravovaných procesorů se teď objevil na internetu a rovnou už asi také ukazuje maximální potenciál. Tyto procesory budou opět mít až 96 jader.

V databázi NBD, která obsahuje záznamy o posílání různého zboží po světě, se objevil doklad o transportu vzorků procesorů Threadripper nové generace. Přímo toto označení v popisu sice není použité, ale podle záznamu někam cestovaly procesory od AMD určené pro pracovní stanice (WS) nesoucí označení „Shimada Peak12“. Shimada Peak je podle všeho kódové označení pro Threadripper 9000 s architekturou Zen 5.

Dotyčný vzorek má mít 96 jader, což asi koresponduje s označením Shimada Peak12 – pro 96 jader by procesor měl osazeno 12 CPU čipletů, mimo centrální IO čiplet. Zdá se, že toto by mohlo být maximum jader, které Threadrippery 9000 budou poskytovat. Jsou použité čiplety s klasickými jádry Zen 5, které obsahují osm jader na jeden kus křemíku.

AMD sice už předvádělo procesor Epyc se 128 klasickými jádry, což implikuje, že k IO čipletu se dá zapojit i 16 CPU čipletů, ale tato konfigurace se pravděpodobně vejde jen do většího pouzdra se socketem SP5. Threadrippery 9000 pravděpodobně stále zůstanou u menšího socketu sTR5 (který fyzicky vypadá jako SP6), takže 12 čipletů a 96 jader (192 vláken) asi bude maximum přinejmenším do příchodu architektury Zen 6.

Odhalení procesorů AMD Ryzen Threadripper Pro 7000 / WRX90 a Ryzen Threadripper 7000 / TRX50

Odhalení procesorů AMD Ryzen Threadripper Pro 7000 / WRX90 a Ryzen Threadripper 7000 / TRX50

Autor: AMD, via Anandtech

Nyní aktuální Ryzen Threadripper 7000 existuje ve variantě Pro (WX) pro pracovní stanice a v běžné variantě (X) pro highendový desktop a nadšence. Pro procesory X existují levnější desky platformy TRX50 se čtyřkanálovým řadičem a současně existují také dražší desky WX90 s osmikanálovými pamětmi, do kterých se dá instalovat jak běžný procesor, tak i Threadripper Pro. Je pravděpodobné, že nová generace na bázi Zenu 5 tuto koncepci zachová, a opět tedy lze čekat vydání procesorů Ryzen Threadripper 9000X a Ryzen Threadripper Pro 9000WX.

Jádro AMD Zen 5 je největší bomba od časů prvního Zenu: Nově rozšířený rozbor architektury Přečtěte si také:

Jádro AMD Zen 5 je největší bomba od časů prvního Zenu: Nově rozšířený rozbor architektury

Zatím nevíme, kdy Threadrippery 9000 přijdou na trh. Minulé generace měly poměrně velký skluz oproti času vydání související generace desktopových procesorů. Ryzen Threadripper 7000 s architekturou Zen 4 byl uveden na trh až loni v listopadu. Nevíme, zda bude AMD chtít tato zpoždění highendové platformy výrazně zredukovat. Je ale asi málo pravděpodobné, že se tyto nové Threadrippery začnou prodávat už letos, spíš je asi uvidíme až v roce 2025.

MMF24

Ovšem AMD by je mohlo aspoň předběžně oznámit nebo ukázat nějaké demo jako ochutnávku. Na říjen má totiž AMD naplánovanou akci, kde budou prezentována výpočetní GPU a procesory Epyc. Ovšem Threadrippery pro pracovní stanice by se asi mohly s touto publicitou svézt. Pokud je ale vydání ještě vzdálené, je možné, že se s nimi AMD ještě nebude chtít chlubit, aby neodrazovalo kupující od dnešních Threadripperů 7000.

Zdroje: VideoCardz, Olrak29