Hlavní navigace

Extrémní verze Zenu 5 pro notebooky vyjde jako Ryzen AI Max+ 300, už máme modely

Sdílet

Zdroj: AMD
Čínské zdroje prozradily modely procesorů Strix Halo, highendového mobilního procesoru se Zenem 5 a výkonným integrovaným GPU.

Sice zatím nebyly potvrzené, ale podle početných průsaků se v podstatě ví, že AMD chystá po vydání procesorů Ryzen AI 300 založených na dvanáctijádrovém čipu Strix Point ještě výkonnější mobilní procesor s architekturou Zen 5, který má údajně interní označení Sarlak nebo Strix Halo. Teď už zřejmě máme potvrzení, že tyto procesory půjdou na trh, modely, které se chystají, a to, pod jakým jménem se do notebooků dostanou.

O Strix Halo přišly informace od leakera s přezdívkou Golden Pig Upgrade na čínské sociální síti Weibo. Podle toho bude tento procesor uvedený také do generace Ryzen AI 300 jako běžné modely Ryzen AI 9 založené na Strix Pointu. Ale highendová verze Strix Halo bude mít do označení přidáno Max nebo u vyšších modelů Max+. Celé značení, které je už teď komplikované, tak bude ještě víc košaté. „Max“ snad aspoň nahradí číslo 3/5/7/9 v názvu, jehož přidání by „alfanumerický eintopf“ ještě zahustilo.

Podle tohoto zdroje AMD chystá tři modely. Nejvyšší z nich bude Ryzen AI Max+ 395, který dostane 16 jader Zen 5 – přičemž by mělo jít vždy o velká jádra a také by u nich údajně na rozdíl od modelů Strix Point měla implementace AVX-512 poskytovat plný výkon s 512bitovými jednotkami. Strix Halo je údajně čipletový procesor a snad mohlo jít o stejné CPU čiplety, jako mají desktopové Ryzeny 9000.

Před časem se objevily úniky naznačující, že by Strix Halo mohlo mít frekvence boostu jader CPU až 5,4 GHz. Díky tomu a větší (32 MB) L3 cache by tedy Ryzen AI Max+ 395 mohl mít o poznání lepší jednovláknový výkon proti nejrychlejšímu Strix Pointu (Ryzen AI 9 HX 370 s taktem 5,1 GHz). Údaje o frekvencích přímo hotových sériových modelů ale ještě nemáme.

Ryzen AI Max+ 395 má mít plně aktivní konfiguraci integrované grafiky, která obsahuje 40 CU patrně architektury RDNA 3.5. Půjde tedy o 2560 shaderů, s čímž by procesor měl mít nejvýkonnější iGPU na trhu, schopné konkurovat řadě samostatných grafik v noteboocích, Strix Halo k němu bude mít i 256bitové paměti, které by měly dodat dostatečnou propustnost.

Druhý model Ryzen AI Max 390 bude mít 12 jader Zen 5, takže v nabídce bude kopírovat model Ryzen 9 9900X. Ovšem po stránce GPU tento model stále bude mít plně aktivní konfiguraci s 40 CU a 2560 shadery (a předpokládáme, že také plnou 256bitovou sběrnici pamětí). Díky nižší ceně by tedy mohlo jít o výhodnou volbu i pro herní použití, ale tato APU asi obecně budou poměrně drahá „prémiová“ věc.

Třetí a zatím poslední model má označení Ryzen AI Max 385 a má jen osm jader, v tomto případě asi už bude osazený jenom jeden CPU čiplet, ale se stejným IO a grafickým čipletem. Osmijádro by asi bylo po stránce CPU nejefektivnější řešení pro hraní, ale zrovna u tohoto modelu už bude grafika osekaná jen na 32 CU (2048 shaderů).

Pomalejší verze grafiky s méně než 2048 shadery zatím nikde uvedené nejsou. Ryzeny AI Max asi budou poměrně drahé řešení, takže je asi AMD nechce zbytečně ořezávat moc.

Notebookové procesory Ryzen 7045HX byly také čipletové, ale měly IO čiplet z desktopu, kdežto Strix Halo má speciální IO a GPU čiplet obsahující 256bitový paměťový řadič a výkonnou grafiku

Autor: AMD

Golden Pig Upgrade uvádí ještě jeden detail. Pro GPU bude moci být vyhrazená grafická paměť až 96 GB. To samozřejmě jen pokud bude v celém notebooku osazeno potřebné množství RAM. Maximální celková kapacita operační paměti by snad mohla být díky 256bitové šířce až 256 GB. Takto vysoké kapacity budou ale asi osazované u notebooků sloužících jako pracovní stanice, kde budou konkurovat procesorům jako M3 Pro a M3 Max od Applu. Kombinace poměrně výkonného GPU a CPU by mohla sloužit třeba pro vývoj aplikací umělé inteligence.

Zatím je dost nejasné, jak velkého rozšíření tyto procesory či APU v noteboocích dosáhnou. V profesionálním segmentu na „workstation“ využití je trh pro taková zařízení asi poměrně omezený, takže bychom čekali, že se AMD bude snažit Strix Halo a Ryzeny AI Max 300 protlačit i do herních notebooků. Je otázka, jak úspěšné to bude, protože v tomto segmentu je, zdá se, extrémně zaháčkovaná Nvidia a výrobci v posledních generacích jen velmi málo osazují do notebooků grafiky Radeon, ať už jsou důvody jakékoliv.

Únik dokumentů poodhaluje nejvýkonnější čip pro herní notebooky chystaný v AMD Přečtěte si také:

Únik dokumentů poodhaluje nejvýkonnější čip pro herní notebooky chystaný v AMD

Strix Halo by mohl být zajímavý hardware, protože eliminuje samostatné GPU jako druhý zdroj tepla v notebooku a zmenšuje desku, takže takové řešení může být lehčí, mobilnější a energeticky úspornější. Také bude podporovat přímé sdílení dat v operační paměti mezi CPU a GPU, protože grafická paměť je fyzicky jedno s operační pamětí. Za to se ale asi bude připlácet a je možné, že toto řešení bude obvykle dražší oproti notebookům se samostatnou grafikou.

MMF24

Zatím není jasné, kdy tyto procesory vyjdou. Asi se dá očekávat odhalení v lednu během CES 2025, ale AMD zatím termín neodhalilo.

Zdroj: VideoCardz